Дослідження впливу гнучких методологій на ефективність процесу розробки програмного забезпечення - Кулалаєв, Нікіта Андрійович; Kulalaiev, Nikita (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єктом дослідження є процес розроблення програмного забезпечення в межах проєктного середовища. Предметом дослідження є методологічні та програмні засоби, що впливають на ефективність розробки програмного забезпечення на основі гнучких підходів. Мета кваліфікаційної магістерської роботи полягає у дослідженні впливу гнучких методологій на ефективність процесу розроблення програмного забезпечення та розробленні інформаційної системи керування проєктами, яка реалізує принципи Agile і містить засоби побудови діаграм Ганта для аналізу виконання завдань та визначення критичного шляху. Завданнями кваліфікаційної магістерської роботи є:  провести аналіз класичних і гнучких методологій розроблення програмного забезпечення;  здійснити порівняльну характеристику основних підходів до керування проєктами;  дослідити особливості процесу планування в умовах гнучких підходів і визначити критерії ефективності управління;  розробити програмне забезпечення для системи керування програмними проєктами з підтримкою побудови діаграм Ганта;  реалізувати алгоритм визначення критичного шляху для оцінювання тривалості проєкту та ефективності використання ресурсів. Актуальність дослідження. Стрімкий розвиток інформаційних технологій, зростання вимог до якості, швидкості та гнучкості процесів створення програмного забезпечення зумовлюють необхідність удосконалення підходів до розроблення. У сучасних ІТ-командах важливо забезпечити прозорість, передбачуваність і контроль за виконанням завдань, що досягається за допомогою інтеграції методів планування та візуалізації проєктних процесів у рамках гнучких методологій, зокрема за допомогою діаграм Ганта. За результатами дослідження: було розроблено вебсистему керування проєктами, яка реалізує принципи Agile та дозволяє автоматизовано будувати діаграми Ганта, оновлювати їх у реальному часі та визначати критичний шлях виконання завдань. Система забезпечує покращену координацію роботи команди, своєчасне виявлення затримок та оптимізацію використання ресурсів. Практична новизна. Розроблено інформаційну систему керування проєктами на основі сучасного стеку вебтехнологій React, Node.js та MySQL, що підтримує модулі авторизації та реєстрації користувачів, управління командами, обмін повідомленнями, ведення завдань та побудову діаграм Ганта з визначенням критичного шляху. Одержані результати можуть бути використані для підвищення ефективності командної роботи в ІТ-компаніях, планування та контролю виконання проєктів, а також як навчальний і демонстраційний матеріал для впровадження Agile-підходів у процес розроблення програмного забезпечення.

The object of the study is the software development process within a project-based environment. The subject of the study is the methodological and software tools that affect the efficiency of software development based on agile approaches. The aim of the qualification bachelor's thesis is to investigate the impact of agile methodologies on the efficiency of the software development process and to develop an information system for project management that implements Agile principles and includes tools for creating Gantt charts to analyze task execution and determine the critical path. The tasks of the qualification bachelor's thesis are:  to analyze classical and agile software development methodologies;  to carry out a comparative analysis of the main project management approaches;  to study the features of the planning process under agile approaches and determine criteria for management efficiency;  to develop software for a project management system with support for building Gantt charts;  to implement an algorithm for determining the critical path to evaluate project duration and resource utilization efficiency. Relevance of the study. The rapid development of information technologies, increasing requirements for quality, speed, and flexibility of software development processes necessitate the improvement of development approaches. In modern IT teams, it is important to ensure transparency, predictability, and control over task execution, which is achieved through the integration of planning methods and visualization of project processes within agile methodologies, particularly using Gantt charts. Research results: a web-based project management system was developed that implements Agile principles and allows automated construction of Gantt charts, real-time updates, and determination of the critical path for task execution. The system improves team coordination, timely identification of delays, and optimization of resource usage. Practical novelty. An information system for project management was developed using the modern web technology stack React, Node.js, and MySQL, supporting modules for user authorization and registration, team management, messaging, task tracking, and Gantt chart creation with critical path determination. The obtained results can be used to improve team efficiency in IT companies, plan and control project execution, as well as serve as educational and demonstration material for implementing Agile approaches in the software development process.
Research on the impact of agile methodologies on the efficiency of software development processes
Науковий керівник: Ковальчук Дмитро Миколайович, доктор філософії, старший викладач кафедри інформаційних технологій та математичного моделювання
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology::Computer science; управління проєктами; гнучкі методології; Agile; діаграма Ганта; критичний шлях; React; Node.js; MySQL; командна взаємодія; вебсистема; project management; agile methodologies; Gantt chart; critical path; team collaboration; web system