Соціальні стандарти якості життя: теоретико-методологічні підходи до їх визначення - Щербата, Г.М. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2009)
Данная статья посвящена актуальной проблеме - розработке комплексного критерия оценки государственных социальных программ. Проведен анализ социальных показателей и их систематизация по объективным и субъективным характеристикам. В качестве оптимального комплексного критерия оценки политических действий государства рассматривается «социальное качество жизни». Обосновывается возможность его измерения через призму удовлетворения широкого спектра потребностей и интересов человека. The article is devoted to state social programmes’ complex evaluation criteria development - the issue of current importance. The existing social indexes analyses and their systematization by objective-subjective criterion was conducted. As an optimum complex criterion of state socio-political actions evaluation ‘social quality of life’ category is suggested. It is introduced by the author as an integrated objective-subective category, which considers a man as an active subject of social relations through the prism of his needs and interests wide spectrum satisfaction, who is under the influence of objective socio-economic, political, ecological, cultural-ideological factors.
Щербата Ганна Михайлівна – пошукач кафедри соціології управління та соціальної роботи, соціологічного факультету Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, заступник начальника управління - начальник відділу соціальних виплат і допомог управління праці та соціального захисту населення Ленінської районної у м. Харкові ради.
Keywords: соціальна політика; соціальні показники; якість життя; індекс людського розвитку (ІЛР); рівень життя