Дослідження евристичних алгоритмів пошуку високонелінійних S-блоків - Арищенко, А. Д. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
Проблема, що вирішується полягає у тому, що параметри синтезу S блоків впливають на подальшу роботу алгоритмів, а забезпечення достатньої криптографічної стійкості вимагає витрат таких ресурсів, як: велика часова витрата, технічна складність у реалізації, велика вартість виконання, тощо. Тому, цю проблему необхідно розглянути та вирішити, адже від властивостей S-блоків суттєво залежить криптографічна стійкість складових шифрів, що диктує необхідність синтезу блоків, які є усталеними відносно сучасних методів криптографічного аналізу.

The problem to be solved is that the synthesis parameters of S-boxes affect the further operation of the algorithms, and ensuring sufficient cryptographic stability requires spending such resources as: high time consumption, technical complexity in implementation, high cost of implementation, etc. Therefore, this problem must be considered and solved, because the cryptographic stability of the constituent ciphers depends significantly on the properties of S-boxes, which dictates the need for the synthesis of blocks that are established in relation to modern methods of cryptographic analysis.
Керівник роботи: Полуяненко М. О., кандидат технічних наук, доцент, Навчально-науковий інститут комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; симетричні шифри; криптологія; евристика; евристичні алгоритми; нелінійність; S-блок; локальний пошук; імітація відпалу; метод градієнтного спуску; генетичні алгоритми; symmetrical ciphers; cryptology; heuristics; heuristic algorithms; nonlinearity; S-box; local search; simulated annealing; gradient descent method; genetic algorithms