Самурайство у періоди Хейан та Камакура - Маслюченко, Марк Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Поява такого соціального феномену як самураї було результатом необхідності вирішення внутрішніх проблем у Японії періоду Хейан. Проте озброєні загони, що були створені у відповідь на цю вимогу, фактично були самостійними групами, які з часом сформували воїнські клани з власними традиціями і стали окремою політичною силою у країні. Тогочасні представники японської влади в обличчі аристократичного клану Фудзівара та імператорської родини, намагалися використовувати воїнські клани як зброю у вирішенні конфліктів між один одним. Таким чином, самураї були залучені до політичного життя, проте швидко самі почали виступати у ролі політичної сили, яка диктувала свої правила. У ході дослідження нами було визначено, що їхній прихід до влади представляв із себе асиміляцію існуючої системи під нові воїнські стандарти. У свою чергу період Камакура став часом формування Японії як самурайської держави і зародженню тенденцій, які будуть характерні для країни у майбутні століття.

The appearance of such a social phenomenon as the samurai was the result of the need to solve internal problems in Japan during the Heian period. However, the armed units that were created in response to this demand were actually independent groups that eventually formed warrior clans with their own traditions and became a separate political force in the country. At that time, representatives of the Japanese authorities in the form of the aristocratic Fujiwara clan and the imperial family tried to use the military clans as a weapon in resolving conflicts between each other. Thus, the samurai were involved in political life, but quickly themselves began to act as a political force that dictated its own rules. During the research, we determined that their coming to power represented the assimilation of the existing system to new military standards. In turn, the Kamakura period became the time of the formation of Japan as a samurai state and the emergence of trends that will be characteristic of the country in future centuries.
Науковий керівник: Ручинська Оксана Анатоліївна, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Японія; історія Японії; самурайство; період Хейан; період Камакура; Japan; History of Japan; Samurai; Heian Period; Kamakura period