«Особистість» Грицька Основ'яненка в «Малороссийских повестях» Г. Квітки - Кириченко, Ю.С. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
У статті досліджується ігрове вираження елементів фіктивної біографії та «особистості» оповідача в «Малороссийских повестях» Г. Квітки. Показано, що ілюзія реальності «особистості» оповідача виникає завдяки його численним самохарактеристикам (спогадам про минуле, коментарям описуваних подій, роздумам на морально-етичні та філософські теми тощо), що в сукупності із «мовною поведінкою» дозволило в основних ракурсах реконструювати фіктивну біографію і систему стереотипів, носієм яких виступає оповідач. Game expression of elements of the fictitious biography and «person» of the narrator in «Malorossijsky povesti» by G.Kvitka is explored in this article. It is shown that illusion of a reality of «person» of the narrator is formed because of numerous self-characteristics (to memoirs on the past, comments of events, reflexions on morally-ethical and philosophical themes) that has allowed to reconstruct the fictitious biography and system of the stereotypes of the narrator.
Кириченко Юлія Сергіївна, аспірант кафедри історії української літератури філологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: усна оповідь; автор; оповідач; читач; гра; стереотип