Спленектомія у пацієнтів із патологією системи крові - Бичков, Сергій Олександрович; Душик, Людмила Миколаївна; Черкова, Наталя Вікторівна; Bichkov, S. O.; Dushyk, L. M.; Cherkova, N. V. (Харків : ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В. Т. Зайцева НАМН України», 2022)
Мета досліджень — поліпшення результатів хірургічного лікування пацієнтів із захворюваннями системи крові шляхом планування способу спленектомії. Використання УЗД і КТ відіграє важливу роль при плануванні способу спленектомії, що дозволяє уникнути випадків конверсії. Одночасне застосування УЗС і зшиваючого апарату для виконання СЕ дозволяє уникнути ускладнень.

The purpose of the study is to improve the results of surgical treatment of patients with blood system diseases by planning the method of splenectomy. The use of ultrasound and CT plays an important role in planning the method of spleenectomy, which avoids cases of conversion. Simultaneous use of harmonic scalpel and Autosuture staplers for performing SE helps to avoid complications.
Splenectomy in patients with pathology of the blood system
Бичков Сергій Олександрович, доктор медичних наук, професор кафедри хірургічних хвороб Душик Людмила Миколаївна, кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних хвороб Черкова Наталя Вікторівна, кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних хвороб
Keywords: MEDICINE::Surgery::Surgical research; гематологічна патологія; зшиваючий апарат; спленектомія; ультразвуковий скальпель; hematological pathology; Autosuture stapler; spleenectomy; harmonic scalpel