Самодержавство Катерини II - Федорів, Діана Володимирівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2021)
Катерина II — легендарна жінка, яка шляхом перевороту отримала владу. Її метою стала тотальна модернізація Російської держави, зміна психології громадян, введення ідей Просвітлення. Пошук вирішення економічних та політичних проблем країн СНД змушує звертатися до особистості Катерини II. Імператриця вдавалася до пропаганди, яка і на сьогодні не втрачає популярності та формує громадську думку. Катерина II давала почути громадянам те, що вони хотіли, поширювала літературу з відповідями на запитання росіян. Наразі аналогічно діють сучасники, маніпулюючи свідомістю своїх громадян. Для повного вивчення намірів Катерини II, варто починати з її дитинства, де заклалися основи її характеру та психології. Варто вникнути в те, як чужинка змогла стати Великою для росіян ще при житті, як жінка, не маючи юридичних прав на владу, отримала трон та змогла його зберегти, примноживши могутність держави. Епоха Катерини II має чітку аналогію з сьогоденням, адже реальність така, що основою політики є маніпуляція, в тому числі, розповсюдження пропагандистських матеріалів.

Catherine II — a legendary woman who gained power through a coup. Her goal was to totally modernize the Russian state, to change the psychology of citizens, to introduce ideas of the Enlightenment. The search for economic and political problems of the CIS countries forces us to turn to the personality of Catherine II. The Empress resorted to propaganda, which is still popular today and forms public opinion. Catherine II made citizens hear what they wanted, she distributed literature with answers to questions from the Russians. At present, contemporaries act similar way, manipulating the consciousness of their citizens. It is necessary to begin with her childhood to fully study intentions of Catherine II, which laid foundations of her character and psychology. It is worthwhile to understand how a foreigner could become The Great one for Russians while her living, received the throne and was able to preserve it, increasing the power of the state being a woman who had no legal rights to power. The era of Catherine II has a clear analogy with the present, because the reality is that manipulation is the basis of politics along with distribution of propaganda materials.
Керівник: Духопельников Володимир Михайлович, кандидат історичних наук, професор кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Катерина II; Катерина II як письменниця; самодержавство; російський трон; 1762 рік як переломна віха в історії Росії