Нетушил Іван В’ячеславович (1850–1928), філолог, історик, професор і ректор Харківського університету [віртуальна виставка] - Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Центральна наукова бібліотека; Байрамова, Каріна Іванівна (Харків : ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2020)
І.В. Нетушил починав з занять лінгвістикою, вивчення фонетики, морфології та синтаксису класичних мов. До цієї галузі відносяться і його дисертації: магістерська - "Об аористах в латинском языке" (Харків, 1881) і докторська - "Этюды и материалы для научного синтаксиса латинского языка. Том II. О падежах" (Харків, 1885 ). Але потім він звернувся до вивчення римських старожитностей, релігійних та державних, особливо раннього періоду.
Вперше ідея опублікувати «Очерки римских государственных древностей» з'явилася у Івана Нетушила на початку 1890-х років. Ця робота спочатку була опублікована частинами у «Записках Харьковского императорского университета» за період з 1893 по 1907 рр. Ця наукова праця є єдиною в російській літературі посібником для ознайомлення з римськими державними старожитностями у всьому їх обсязі. Наукова цінність цього дослідження зберігається, а можливості його використання дуже обмежені тому що, ця робота давно вже стала великою бібліографічною рідкістю.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Нетушил Іван В’ячеславович; філолог; історик; ректор Харківського університету; професор Харківського університету; лінгвістика; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics