Правові обмеження участі жінок у виконанні завдань державного управління в Україні - Кагановська, Тетяна Євгенівна; Пахомова, Ірина Анатоліївна; Kahanovska, Tetyana E.; Pakhomova, Irina A. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2020)
Статтю присвячено аналізу змісту інституту правових обмежень, що накладаються на 12 жінку, яка перебуває на державній службі та виконує завдання у сфері державного управління, встановлено, що стосовно жінок – державних службовців застосовуються спеціальні правові обмеження, які являють собою законодавчо передбачені заборони залучення жінок до певних форм виконання професійних управлінських функцій і завдань задля звуження загального обсягу їх робочого навантаження з метою збереження їх здоров’я і створення умов для повноцінного виконання соціальної функції матері. Зазначено, що передбачені у законодавстві правові обмеження, які передбачені для жінок, що залучаються до виконання функцій державного управління, незважаючи на свій позитивний вплив, звужують певним чином обсяг їх професійних можливостей, а також обмежують фактичні можливості здійснювати владну компетенцію. Разом із тим, їм притаманний соціальний характер і держава зобов’язана передбачити адекватні компенсаторні механізми стимулювання професійної діяльності жінок-державних службовців і мінімізації впливу на жінку-державного службовця наслідків відповідних обмежень. У свою чергу, оптимальне адміністрування подібних заходів має на меті підвищити не лише професійні показники жінки як державного управлінця, а й посилити соціальну ефективність системи державного управління в цілому.

The article is devoted to the analysis of the content of the institute of legal restrictions imposed on a woman who is in the civil service and performs tasks in the field of public administration. On the basis of the provisions of acts of international law and the laws of Ukraine on Civil Service, found that for women - civil servants subject to special legal restrictions, which are provided by law bans involvement of women in certain forms of their professional duties and tasks for narrowing their total workload to preserve their health and create conditions for full implementation of the social function of the mother. It is noted that the legal restrictions provided for in the legislation, which are provided for women involved in public administration, despite their positive impact, narrow in some way the scope of their professional opportunities, as well as limit the actual ability to exercise power. However, their inherent social nature and the state must provide adequate compensatory mechanisms stimulating professional activity of women civil servants and minimize the impact on female civil servant consequences relevant restrictions. In its turn, optimal administration of such measures is intended to increase not only the professional performance of women as public administrators, but also enhance the social effectiveness of public administration in general.
Legal restrictions on women's participation in the tasks of public administration in Ukraine
Keywords: LAW/JURISPRUDENCE; держава; державна служба; військова служба; державне управління; обмеження; материнство; state; civil service; military servic; public administration; woman; legal restrictions; motherhood