«Визнання» як фактор «усуспільнення» у сучасній практичній філософії - Салтанов, М.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
У статті «визнання» досліджується у функції усуспільнення, тобто сприяння зміцненню соціальних зв’язків. Безпосередньою метою статті є доведення того, що в сучасній практичній філософії прямо чи побічно «визнання» приймається за важливу умову організації спільного людського життя. Дослідження поняття визнання має додати чіткості у встановленні меж та принципів людського співіснування та у виявленні нових тенденцій міждержавного спілкування, що пов’язані з переосмисленням класичних принципів міжнародного права. В статье «признание» исследуется в функции обобществления, то есть содействия укреплению социальных связей. Непосредственной целью статьи является доказательство того, что в современной практической философии признание прямо или косвенно принимается в качестве важнейшего условия организации совместного бытия людей. Исследование понятия признания должно прибавить чёткости в установлении границ и принципов человеческого общения и в выявлении новых тенденций межгосударственного общения, связанных с переосмыслением классических принципов международного права. The paper deals with studying socialization function of “recognition”, i.e. its contribution to strengthening social ties. The purpose of the paper is to prove that in modern practical philosophy recognition is considered as an important condition of organizing common life of people. Research of concept of recognition helps to make clear limits and principles of human coexistence and to reveal new trends in intergovernmental relations that are connected with revision of classical principles of international law.
Keywords: recognition; socialization; concept of sovereignty; territorial integrity; humanitarian intervention; human rights; визнання; усуспільнення; суверенітет; територіальна цілісність; гуманітарне втручання; права людини