Політичні, економічні та культурно-цивілізаційні фактори початку Кримської війни - Шумілін, Сергій Дмитрович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У даній роботі проведений детальний і всебічний аналіз передумов і причин Кримської війни. Виділено належну увагу як політичній, так і економічному аспекту питання. Розглянуто хід дипломатичної гри, що розгорнулася між Російською Імперією з одного боку, і Британською Імперією, Францією та Туреччиною – з іншого. З’ясовано характер обставин, що зумовили розвиток ситуації саме за тим сценарієм, у якому події відбувалися в остаточному результаті і що зумовили закономірне переростання політичного конфлікту і повномасштабне військове протистояння. Виявлено витоки тієї політики, що проводили сторони протистояння напередодні Кримської війни та проаналізовано ті фактори, що лежали в основі її формування.

This work provides a detailed and comprehensive analysis of the prerequisites and causes of the Crimean War. Due attention was paid to both the political and economic aspects of the issue. The course of the diplomatic game that unfolded between the Russian Empire on the one hand and the British Empire, France and Turkey on the other is considered. The nature of the circumstances that led to the development of the situation according to the scenario in which the events took place in the final result and that led to the natural escalation of the political conflict and a full-scale military confrontation were clarified. The origins of the policy pursued by the conflicting parties on the eve of the Crimean War were identified and the factors underlying its formation were analyzed.
Керівник: Потрашков Сергій Васильйович, доктор історичних наук, професор кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects; Кримська війна; східне питання; позиція Великобританії; позиція Франції; Австрійський фактор; Crimean War; Eastern question; Great Britain's position; France's position; Austrian factor