Алергічні хвороби та хронічна Епштейна-Барр вірусна інфекція: патогенез, діагностичні підходи і терапевтична тактика ведення хворих - Зубченко, Світлана Олександрівна; Zubchenko, Svitlana O. (Харків : Хнаціональний університет імені В.Н. Каразіна, 2021)
Zubchenko S.O. Allergic diseases and chronic Epstein-Barr virus infection: pathogenesis, diagnostic approaches and therapeutic tactics of patient management. – Manuscript. Thesis for obtaining a scientific degree of Doctor of Medical Sciences by specialty 14.03.08 “Immunology and Allergology”, V.N. Karazin Kharkiv National University of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Kharkiv, 2021. Regional features of sensitizing profile based on the multiplex determination of sIgE (ALEX-test) in patients with allergic diseases living in the western regions of Ukraine were identified and a comparative analysis was performed depending on the patients’ place of residence (Lviv and other oblasts of western Ukraine, urban / rural). Regional and molecular endotypes of different nosologies of allergic diseases were distinguished as well as threshold values of sensitization with regard to causative allergens. Molecular-prognostic models of personalized risk of persistent allergic diseases development (86.5%, p <0.001), intermittent allergic diseases (75.0%, p <0.01), BA (84.6%, p <0.001) have been identified for the patients with the active phase of EBV-infection.
Allergic diseases and chronic Epstein-Barr virus infection: pathogenesis, diagnostic approaches and therapeutic tactics of patient management
У дисертації наведено вирішення актуального наукового завдання імунології та алергології - вивчення впливу вірусу Епштейна-Барр на імунні та імунозалежні механізми перебігу АХ, оптимізація діагностичної та терапевтичної тактики ведення хворих на АХ на тлі хронічної EBV-інфекції. Серед 365 хворих на АХ поширеність ЕBV-інфекції була 89,6%, з них в активній фазі – 48,9%. У хворих на АХ на тлі активної фази EBV-інфекції виявлені прояви вторинних імунних порушень і більше виражені клініко-діагностичні ознаки гіперреактивності. У хворих на АХ західних областей України визначено регіональні особливості сенсибілізуючого профілю алергенів, молекулярні ендотипи різних нозологій АХ, на підставі яких створені молекулярні прогностичні моделі персоніфікованого ризику формування АР персистуючого, АР інтермітуючого та БА на тлі активної фази EBV-інфекції. Показано, що проведення ШПТ високостандартизованими екстрактами - це точний метод діагностики сенсибілізації до респіраторних алергенів з чутливістю – 95,4% і специфічністю – 98,8% відносно багатокомпонентних досліджень. Доведена участь ЕBV в імунних та імунозалежних маханізмах перебігу АРі та БА, що більшою мірою виражена у пацієнтів з активною фазою хронічної EBV-інфекції за дисбалансом цитокінів IL-1β, IL-33, IL-17, IL-12, IL-10 і підтверджувалась кореляційними взаємозв’язками IL-12 з miR-146a; IL-33 з miR-155; AGEs з IL-33, IL-17; miR-BART-13 з показниками ОФВ1, FeNO, загального IgE. Продемонстрована висока ефективність курсу імуномодулюючої противірусної терапії у пацієнтів з АРі та БА на тлі активної фази хронічної ЕBV-інфекції перед АСІТ, що продемонструвало ефективність останньої незалежно від способу введення алерговакцини. Запропоновані суб’єктивні та імунологічні маркери моніторингу ефективності АСІТ. Розроблено алгоритм ведення пацієнтів з АРі та БА на тлі хронічної EBV-інфекції.
Keywords: Research Subject Categories::MEDICINE; алергічні хвороби; хронічна Епштейна-Барр вірусна інфекція; mir-BART-13; mir-BART-15; mir-155; mir-146а; AGEs; цитокіни; молекулярний профіль сенсибілізації; противірусна терапія; алерген-специфічна імунотерапія; allergic diseases; chronic Epstein-Barr virus infection; cytokines; molecular profile of sensitization; antiviral therapy and allergen-specific immunotherapy