Еволюція німецької віршованої байки (XIII–XXI ст.): стилістико-синергетичний та зіставний аспекти : монографія - Піхтовнікова , Лідія Сергіївна; Pikhtovnikova , Lidiya Sergiyivna (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2021)
У монографії представлено системне філологічне дослідження художнього дискурсу на матеріалі німецької байки та інших малих форм, здійснене уперше в Україні; при цьому структура і зміст жанру вивчається з точки зору самоорганізації еволюційних процесів. До дослідження залучено синергетичну парадигму, яка поєднує лінгвостилістичний та літературознавчий підходи з урахуванням впливу середовища на еволюцію жанру. Таке багатоаспектне дослідження на значному фактичному матеріалі дозволяє продовжити дослідження в декількох напрямках, що відображено у монографії. Її основа – докторська дисертація Л. С. Піхтовнікової (2000 р.); німецькомовна монографія (2008 р., видана в Німеччині), а також інші новітні доробки з дискурсу малих форм, самоорганізації окремих типів дискурсу і взагалі – самоорганізації мовленнєвих творів. У монографії стосовно лінгвістики представлено всі основні поняття синергетики, що дає плідні, а іноді несподівані висновки щодо процесів самоорганізації жанру, дискурсу. Для наукової роботи філологів; викладачів, аспірантів, магістрантів і студентів філологічних спеціальностей.

The monograph presents a systematic philological study of artistic discourse on the material of the German fable and other small forms, carried out for the first time in Ukraine; at the same time, the structure and content of the genre is studied from the point of view of self-organization of evolutionary processes. The research involved a synergistic paradigm that combines linguistic stylistic and literary approaches, taking into account the influence of the environment on the evolution of the genre. Such a multi-faceted study on significant factual material allows to continue the research in several directions, which is reflected in the monograph. Its basis is the doctoral dissertation of L. S. Pikhtovnikova (2000); a German-language monograph (2008, published in Germany), as well as other recent works on the discourse of small forms, self-organization of certain types of discourse and, in general, self-organization of speech works. The monograph on linguistics presents all the main concepts of synergetics, which gives fruitful and sometimes unexpected conclusions about the processes of self-organization of the genre and discourse. For scientific work of philologists; teachers, graduate students, master's students and students of philological specialties.
The evolution of the German verse fable (XIII–XXI centuries): stylistic-synergistic and comparative aspects: a monograph
Наукове видання. Укр., рос., нім., англ. мовами. На обкладинці використано графіку Моріса Ешера («Орнамент», «Три світи», «Небо і вода»). Електронний примірник монографії складає 505 сторінок, у той час як у бібліографічному опису Твору на другому Титульному аркуші вказано 504 сторінки.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; абстрактно-інтелектуальна байка; анекдот; англомовна байка; античний; архетип; атрактор; афоризм; афористичність байки; байка віршована; байка прозова; Бароко; біфуркація; відкритість; глобалізація; глобалізований образ-символ; Гуманізм; детективне оповідання; дисипативність; еволюція; евристичність; екстралінгвальний; епіграма; діахронія; дидактична поема; дискурс; дискурс байки; дискурс притчі; жанр; жарт; жартівливо-комічна байка; завершений/незавершений образ-символ; зіставний; зміст; ієрархічність; індивідуальний; інтерпретація; інформативність; казка про тварин; когнітивний; композиція; комунікація; концепт; коротке оповідання; лінгвістика; лінгвосинергетика; лінгвостилістичний; мала форма; математична катастрофа; мегаконцепт; метаметафора; метафора; метафоризація; міждисциплінарність; мова; мовленнєвий твір; мовлення; мовностилістичний; науковий; науково-популярний; невласне-пряма мова; нелінійність; нерівноважний стан; німецька; об’єкт цілепокладання; образ-символ; параметр порядку; поетично-розважальна байка; поляризація; прагмастилістика; принцип позитивного та негативного зворотного зв’язку; прислів’я; притча; Просвітництво; режим із загостренням; режим без загострення; репелер; Реформація; риторично-стисла байка; розвиток; самокерована система; самоорганізація; семантична ємність; середньовіччя; синергетика; синергетична модель; синергетична парадигма в лінгвістиці; синергетичний; синергія; система; соціально-критична байка; споріднені жанри; стійкість/нестійкість системи; стиль; стильова риса; стильовий; стилістичний; суб’єкт цілепокладання; суперечливість; тваринний епос