Культурно-емотивні закономірності відтворення лексики обмеженого вжитку в українсько-німецькому художньому перекладі - Ткачівська, Марія Романівна (Івано-Франківськ : Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, 2021)
Дисертацію присвячено встановленню закономірностей відтворення німецькою мовою лексики обмеженого вжитку в перекладах творів сучасних українських письменників. У дослідженні впроваджено новий напрям перекладознавчих досліджень – теорію перекладу лексики обмеженого вжитку, яка ґрунтується на культурно-емотивному підході до її трансляторного аналізу
Keywords: емотивна конотація; інвективна стратегія; культурна конотація; лексика обмеженого вжитку; лінгвокультурний код; ненормативність; одомашнення; очуження; трансляторний інструментарій; українсько-німецький переклад