Стратегія зовнішньої політики Китайської Народної Республіки на Африканському континенті - Ященко, Катерина Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Роботу присвячено вивченню зовнішньополітичної стратегії КНР у відносинах з країнами Африканського континенту. У першому розділі роботи розглянуто джерельну та наукову базу дослідження, досліджено понятійно-категоріальний апарат. Складено соціально-економічний та політичний профіль Китаю та провідних держав Африки (Єгипту, Ефіопії, ПАР, Нігерія, Ангола). на У другому розділі охарактеризовано стратегічну роль Африканського континенту міжнародній арені. Досліджено особливості військово-політичного та безпекового співробітництва Китайської Народної Республіки з африканськими державами. Проаналізовано структуру та динаміку торговельно-економічних зв’язків Китаю з країнами Африки. У третьому розділі висвітлено головні проблеми та протиріччя в китайсько-африканських відносинах. Сформульовано перспективи розвитку двосторонніх відносин України з КНР та країнами Африки.

The paper is devoted to the study of the foreign policy strategy of the PRC in relations with countries of the African continent. The first chapter of the paper considers the source and scientific basis of the research and examines the conceptual and categorical apparatus. A socio-economic and political profile of China and the leading African states (Egypt, Ethiopia, South Africa, Nigeria, Angola) is compiled. The second chapter characterizes the strategic role of the African continent in the international arena. It examines the features of the military-political and security cooperation between the People's Republic of China and African states. It analyses the structure and dynamics of China's trade and economic relations with African countries. The third chapter highlights the main problems and contradictions in Sino-African relations. The prospects for the development of bilateral relations between Ukraine and the PRC and African countries are formulated.
The foreign policy strategy of the People's Republic of China on the African continent
Керівник роботи: Лиман Сергій Іванович, доктор історичних наук, професор кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу Навчально-наукового інституту «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; Китай; Африка; стратегічне партнерство; економічна співпраця; міжнародні відносини; військово-політичне співробітництво; глобалізація; China; Africa; strategic partnership; economic cooperation; military-political cooperation; globalization; international relations