Фітосозологічна оцінка флори перспективного ботанічного заказника місцевого значення «Западне» (Дворічанський район, Харківська область) - Гамуля, Ю.Г.; Бітюцька, В.В.; Лосєва, Н.Л. (ХНПУ ім. Г.С.Сковороди, 2017)
У статті наводяться результати дослідження та фітосозологічного аналізу флори ділянки крейдяних відслонень правого берега р. Оскіл у Дворічанському районі Харківської області (Україна). На дослідженій території пропонується створення регіонального ботанічного заказника «Западне». Були зафіксовані унікальні природні угрупування крейдяних відслонень, серед яких до Зеленої книги України занесені :Androsace koso-poljanskii Ovcz., Hyssopus cretaceus Dubjan., Linum ucranicum (Griseb. ex Planch.) Czern. Флора обстеженої ділянки налічує не менше 72 видів судинних рослин, які належать до 24 родин. За результатами фітосозологічного аналізу встановлено, що 31% (22 види) від загального числа встановлених видів судинних рослин потребують охорони, що є високим показником раритетної цінності флори. Зафіксовано зростання на дослідженій території 22 рідкісних та ендемічних видів рослин. За Європейським червоним списком охороняються чотири види: Androsace kosopoljanskii Ovcz., Hyssopus cretaceus Dubjan., Scrophularia cretacea Fisch. ex Spreng., Silene cretacea Fisch. ex Spreng. До Червоної книги України (2009) занесені 10: Androsace kosopoljanskii Ovcz.;Diplotaxis cretacea Kotov; Hyssopus cretaceus Dubjan.; Koeleria talievii Lavrenko; Linaria cretacea Fisch. ex Spreng.; Onosma tanaitica Klokov; Scrophularia cretacea Fisch. ex Spreng.; Scutellaria creticola Juz.; Silene cretacea Fisch. ex Spreng.; Stipa capillata L. До регіонально рідкісних видів, що охороняються за Переліком рідкісних видів Харківської області відносяться 19 видів. Окрім того, один рідкісний вид – Genista tanaitica P. Smirn., наразі не охороняється за жодним офіційним переліком, бо був виключений з Червоної книги України за редакцією 2009 року.
Keywords: крейдяна флора; охоронювані види; судинні рослини; фітосозологічний аналіз; Харківська область