Аналіз та дослідження вимог до кіберзахисту при використанні хмарних обчислень - Новосьолова, С. С. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Об’єктом дослідження виступають технології та методи забезпечення безпеки інформаційних ресурсів у хмарних сервісах для зберігання та обробки даних. Предметом дослідження виступають вимоги до кіберзахисту при використанні хмарних обчислень. Мета дипломної роботи полягає в аналізі та дослідженні хмар і хмарних обчислень, забезпеченні реалізації моделі загроз і вимог до кіберзахисту, порушника і безпеки при використанні хмар та хмарних обчислень. Методи дослідження даної роботи це методи математичного моделювання, методи прикладної криптології, методи порівняльного аналізу та експертного оцінювання. Ця робота важлива для розуміння проблем безпеки в хмарних обчисленнях та вироблення рекомендацій щодо забезпечення безпеки інформаційних ресурсів в цьому контексті. Дослідження може бути важливим для організацій та окремих спеціалістів, які займаються розробкою та впровадженням хмарних рішень з урахуванням аспектів кіберзахисту.

The object of research are technologies and methods of ensuring the security of information resources in cloud services for data storage and processing. The subject of the study is the requirements for cyber protection when using cloud computing. The purpose of the thesis is performed in the analysis and research of clouds and cloud computing, ensuring the implementation of the threat model and requirements for cyber protection, security and safety when using clouds and cloud computing. The methods of research of this work are methods of mathematical modelling, methods of applied cryptology, methods of comparative analysis and expert evaluation. This work is important for understanding security issues in cloud computing and developing recommendations for securing information resources in this context. Research can be the addresses of organizations and individual specialists used in the development and implementation of cloud solutions, taking into account the aspects of cyber security.
Керівник роботи: Єсіна Марина Віталіївна, кандидат технічних наук, доцент доцент кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; хмара; цілі кіберзахисту; хмарні обчислення; стандарти безпеки; модель розгортання хмари; вимоги до кіберзахисту; cloud; cyber defense goals; cloud computing; security standards; cloud deployment model; cyber defense requirements