Церковно-ідеологічна та військово-політична діяльність духовно-рицарських орденів у Середні віки - Волкова, Юліана Сергіївна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Духовно-рицарські ордени стали символом лицарської епохи, її віри, воєн, амбіцій та суперечностей. Їхня діяльність визначила релігійнополітичний ландшафт Середньовіччя, залишивши помітний слід у військовій історії, культурі, мистецтві й міжнародних відносинах того часу. Одним з найвідоміших прикладів впливу рицарського ордену на християнізацію є Тевтонський орден. Вони заснували багато церков та монастирів у своїй території та виконували місійну роботу серед населення. Також вони змушували язичницьких володарів підкорятися та приймати християнство, що призводило до поширення релігії. Іоаніти відіграли значну роль у розвитку західно-європейської військової справи й боротьбі з язичниками, а також відомі як організатори перших європейських лікарень. Тамплієри чеканили свою власну монету. Протягом XII-XIII століть ними було вироблено таку кількість срібних грошей, що вони стали звичайним платіжним засобом. Розквіт Ордену пов'язаний з епохою Хрестових походів (1096—1291 рр.). Із усіх орденів госпітальєри є, мабуть, найстаршим з відомих дванадцяти чернечо-лицарських орденів середньовіччя. У цілому, рицарські ордени відіграли значну роль у християнізації Східної Європи шляхом будівництва церков та монастирів, поширенням релігії серед населення та змушуванням язичницьких володарів приймати християнство. Хрестові походи завдали як народам Сходу, так і європейцям величезних збитків. Але своєї мети — завоювання країн Сходу — вони не досягли. Водночас після хрестових походів пожвавилася торгівля на Середземному морі. Мусульманський світ постав перед європейцями в іншому вигляді, зі своєю багатою культурою.
Church-ideological and military-political activities of spiritual and chivalric orders in the Middle Ages
Керівник роботи: Литовченко Сергій Дмитрович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; духовно-рицарські ордени; spiritual and knightly orders; історія Середньовіччя; history of the Middle Ages; духовна діяльність; spiritual activity; військова діяльність; military activity