Піхота Східної Римської імперії V-VI століть: Озброєння та тактики бою - Гуденко, Світлана Віталіївна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Піхота Східної Римської імперії V–VI століть залишалася опорною конструкцією військової системи, навіть попри зростання ролі важкої кавалерії й появу численних найманих контингентів. Саме легіонерська спадкоємність— дисциплінований стрій, чітка табель рангів, розвинена інженерна культура—забезпечила імперії стратегічну стійкість у час, коли Західна половина вже розпалася на варварські королівства. Професійні palatini й мобільні comitatenses формували ударне ядро, а limitanei створювали глибину оборони й раннє попередження. Ця триєдина схема імітувала традиційний легіон—із зовнішнім периметром охорони, маневровим корпусом і гвардійським центром—але водночас гнучко інтегрувала етнічних федератів і приватні загони буцелларіїв, які компенсували демографічне й фінансове навантаження на скарбницю. Так держава знаходила баланс між централізованим контролем і «делегованою» силою, не втрачаючи здатності швидко формувати війська під різні театри. Соціальний склад піхоти виявився своєрідним зрізом суспільства пізньої античності. Така строкатість не руйнувала армію, а навпаки підвищувала її пластичність. Рекрутингова гнучкість плюс жорсткий статут давали рідкісне поєднання етнічної різноманітності та бойової слухняності. Еволюція озброєння показала здатність візантійців учитися у ворогів. Візантійці зберегли дух легіону—злагоджений стрій, культ дисципліни, інженерну точність табору—і водночас відкривалися до технологічних і тактичних новацій сусідів. Упродовж півтора століть східноримська піхота пройшла шлях від «скороченого» пізньолегіонного корпусу до плюралістичної бойової системи, що вміло поєднувала римську дисципліну, варварську витривалість і християнську ідеологічну спільність. Її життєздатність полягала у здатності одночасно бути центром імперської оборони, рушієм соціальної мобільності та лабораторією військових інновацій. Піхота з овальним щитом і ламелярною кірасою виявилася тією «константою», яка дозволила Імперії вижити під натиском аварів, персів і ранніх арабів, забезпечивши передачу військового досвіду від античності до середньовіччя.
Infantry of the Eastern Roman Empire 5th-6th centuries: Weapons and combat tactics
Керівник роботи: Литовченко Сергій Дмитрович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Римська імперія; Roman Empire; піхота; infantry; оборонні тактики; defensive tactics; наступальні тактики; offensive tactics; історія пізньої Римської імперії; history of the late Roman Empire