Семантичний аналіз ідеологем суспільно-політичної сфери (нацизм, націоналізм, расизм, фашизм, шовінізм) - Сердега, Р.Л. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2011)
Сьогодні, в умовах нової політичної дійсності, дуже важливо розрізняти деякі поняття, які так чи інакше її стосуються, щоб не допускати різного роду спекуляцій та маніпуляцій із тими суспільно-політичними реаліями, назви яких перебувають на слуху. У статті здійснено семантичний аналіз ідеологем, які безпосередньо пов’язані зі сферою суспільного життя та політики, зокрема таких, як нацизм, націоналізм, расизм, фашизм, шовінізм тощо. Усі вони, крім націоналізму, мають виразну негативну маркованість. Сегодня, в условиях новой политической реальности, очень важно различать некоторые понятия, которые так или иначе касаются её, чтоб не допускать разного рода спекуляций и манипуляций с теми общественно-политическими реалиями, названия которых пребывают на слуху. В статье осуществлён семантический анализ идеологем, непосредственно связанных со сферой общественно-политической жизни, например, таких, как нацизм, национализм, расизм, фашизм, шовинизм и т.п. Все они, кроме национализма, имеют ярко выраженную негативную окраску. Nowadays in terms of new political reality it is very important to distinguish notions that refer to it in order not to have various speculations and manipulations with those social and political realities names of which are heard. The present paper deals semantic analysis of ideologims that are closely connected with social and political life’s sphere, for instance, such as nazism, nationalism, racism, fascism, chauvinism, etc. All of them except nationalism have striking negative connotation.
Сердега Руслан Леонідович, к. філол. н., доцент кафедри української мови Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: ідеологема; суспільно-політична лексика; націоналізм; нацизм; расизм; фашизм; шовінізм