Перші таємні організації декабристів 1814–1821 рр. - Волинцева, Віолета Геннадіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Дослідження розглядає виникнення перших таємних ранньодекабріських організацій у період 1814-1821 років у Східній Європі. Автор аналізує історичні умови, які склалися в Європі після наполеонівських війн. В Східній Європі з'являються перші таємні групи, учасники яких ставили за мету змінити існуючий лад ,та пропагували ідеї рівності та скасування кріпацтва. Дослідження фокусується на діяльності таких товариств , як Орден лицарів Хреста, Союз порятунку та Союз благоденства, аналізуючи причини їх заснування та основні ідеї. Ці організації мали різні погляди на політичний устрій держави, але всі вони прагнули до радикальних змін. Їхні платформні документи відображали передову демократичну думку того часу і сприяли б модернізації суспільства. Частина структур названих організацій розташовувалось в Україні. Таким чином декабристський рух , не дивлячись на його поразку , відіграв важливу роль у формуванні політичної свідомості в Східній Європі , а його ідеї мали великий вплив на подальший перебіг історичного процесу в регіоні.

The study examines the emergence of the first secret Early Decembrist organizations in the period 1814-1821 in Eastern Europe. The author analyzes the historical conditions that developed in Europe after the Napoleonic wars. The first secret groups appeared in Eastern Europe, the members of which aimed to change the existing system and promoted the ideas of equality and the abolition of serfdom. The study focuses on the activities of such societies as the Order of the Knights of the Cross, the Salvation Union and the Welfare Union, analyzing the reasons for their establishment and the main ideas. These organizations had different views on the political system of the state, but they all sought radical changes. Their platform documents reflected the advanced democratic thought of the time and would contribute to the modernization of society. Thus, the Decembrist movement, despite its defeat, played an important role in the formation of political consciousness in Eastern Europe, and its ideas had a great influence on the further course of the historical process in the region.
Керівник: Волосник Юрій Петрович, доктор історичних наук, професор кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; декабристи; декабристський рух; перші переддекабристські та декабристські організації; Decembrists; Decembrist movement; first pre-Decembrist and Decembrist organizations