Моделі та методи генерації нелінійних підстановок на основі ройового інтелекту - Дерев'янко, Ярослав Андрійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
Метою кваліфікаційної роботи магістра є: - аналіз різноманітних показників ефективності нелінійних вузлів замін; - дослідження концепції ройового інтелекту та можливості його застосування в області генерування і покращення нелінійних підстановок; - реалізація можливості представлення простору перестановок у вигляді одновимірного числового простору та можливості руху у такому просторі, а також дослідження таким чином показників ефективності вузлів замін що межують з нелінійним перетворенням (блоком заміни) шифру AES; - аналіз та реалізація різних «функцій вартості» (cost-functions) для нелінійних вузлів замін з метою покращення процесу фільтрації блоків; - розробка та реалізація ефективних методів генерації нелінійних вузлів замін з заданими показниками на основі ройового інтелекту; - експериментальні дослідження розроблених методів, аналіз їх ефективності та обґрунтування отриманих результатів. Методи дослідження: аналіз існуючих наукових досліджень у даній галузі, аналіз математики методів ройового інтелекту, розробка програмних застосунків на мовах C та C++, аналіз, систематизація та обґрунтування отриманих результатів.

The purposes of the qualifying work of the master are: - analysis of various efficiency indicators of non-linear substitutions; - research of the concept of swarm intelligence and the possibility of its application in the field of generating and improvement non-linear substitutions; - implementation of the possibility of representing the space of permutations in the form of a one-dimensional numerical space and possibility of moving in such space and also researching the efficiency indicators of substitutions next to the AES substitution box in such way; - analysis and implementation of various cost-functions for non-linear substitutions in order to improve the process of the block filtering; - development and implementation of effective methods of generating non-linear substitutions with given parameters based on swarm intelligence; - experimental researches of the developed methods, analysis of their efficiency and substantiation of the obtained results. Research methods: analysis of existing scientific research in this field, analysis of the mathematics of swarm intelligence methods, development of software applications in C and C++ languages, analysis, systematization and substantiation of the obtained results.
Керівник роботи: Горбенко Іван Дмитрович, доктор технічних наук, професор кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; нелінійні підстановки; S-блоки; евристичні методи; particle swarm optimization; факторіальна система числення; цінові функції; симетрична криптографія; non-linear substitutions; S-boxes; heuristic methods; factorial number system; cost functions; symmetric cryptography