Джон Х'юз та індустріалізація Донецького вугільного басейну - Лебідь, Костянтин Миколайович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
У дослідженні проаналізовано розвиток Донбасу як одного з провідних промислових регіонів у складі Російської імперії та СРСР. Основну увагу приділено впливу іноземного капіталу на становлення важкої промисловості, процеси індустріалізації та формування міського середовища регіону. Розглянуто діяльність іноземних підприємців, зокрема Джона Джеймса Х’юза, у контексті економічного розвитку Донбасу. У роботі використано історіографічний аналіз і різні групи джерел, що дозволило визначити особливості та суперечності інтерпретацій ролі іноземного капіталу. Встановлено його значний вплив на модернізацію промисловості та формування індустріального потенціалу регіону.
Керівник: Захарченко Євген Юрійович, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of technology and industry; Донбас; Юзівка; Джон Джеймс Х’юз; індустріалізація; іноземний капітал