…1011 —1017 — 1037…? Тисячоліття Софії Київської… - Домановський, Андрій Миколайович (Харьков : Майдан, 2014)
Останніми роками наукове вивчення Св. Софії стало предметом підвищеної уваги суспільства і спричинило низку (поза)наукових дискусій (і скандальних подій), пов’язаних із питанням про дату побудови храму і, відповідно, святкування тисячоліття з часу його спорудження. Підставою для святкування [у 2010 році] стала розроблена і представлена як до українських владних структур, так і до ЮНЕСКО наукова концепція «Датування Софії Київської у світлі новітніх фактичних даних» авторства співробітників Національного заповідника «Софія Київська» Н. М. Нікітенко і В. В. Корнієнка… Концепція є підсумком багаторічних досліджень Н. М. Нікітенко і В. В. Корнієнка, однак їхні численні дотеперішні публікації не знайшли вагомої підтримки ні в українських, ані у зарубіжних наукових колах. […] На наш погляд, історіографічний і джерелознавчий критичний аналіз існуючих на сьогодні концепцій датування спорудження Софії Київської дозволяє висловити припущення, що будівництво собору припало на другу половину / кінець 1020-х рр. — початок / першу половину 1030-х рр.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Київська Свята Софія; пам’ятки архітектури і мистецтва; святкування 1000-ліття Софії Київської; Національний заповідник «Софія Київська»; концепція Нікітенко-Корнієнка датування Софії Київської; іконографічні джерела концепції Нікітенко-Корнієнка; фрески; письмові джерела концепції Нікітенко-Корнієнка; літописи; архітектурно-археологічні джерела концепції Нікітенко-Корнієнка; архітектурні паралелі; Десятинна церква (Київ); Спасо-Преображенський собор в Чернігові; графіті-джерела концепції Нікітенко-Корнієнка; хрестоматійна дата спорудження Святої Софії Київської (1037); дата закладення церкви Святої Софії у Києві (1017); три концепції датування закладення і спорудження Софії Київської; Толочко Петро Петрович (19388-2024); Толочко Олексій Петрович (1963 - ); Нікітенко Надія Миколаївна (1944 - ); Корнієнко В'ячеслав Васильович (1979 - ); Холостенко Микола В'ячеславович (1902–1978); Поппе Анджей (1926-019); Шахматов Олексій Олександрович (1864-1920); Мединцева Альбіна Олександрівна (1939 - )