Зелена інфраструктура як складова просторового розвитку Харкова у поствоєнний період - Селютіна, Марія Михайлівна; Selyutina, Maria (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета дослідження - визначити роль зеленої інфраструктури у просторовому розвитку Харкова в повоєнний період та розробити пропозиції щодо її інтеграції у міське планування. Міста, які відновлюються після війни з урахуванням зелених територій, отримують не лише кращу екологію, а помітно зміцнюють зв'язок між жителями, економічну спроможність та психологічну стійкість населення. Досвід іміст, що постраждали від військових конфліктів, свідчить про важливість залучення місцевих жителів до процесу озеленення. Участь громади не лише сприяє швидшому відновленню, але й зміцнює соціальні зв’язки та підвищує відповідальність мешканців за стан свого міста. Було досліджено наслідки війни для зеленої інфраструктури Харкова та обґрунтовано необхідність її відновлення як частини стратегії сталого розвитку. Соціальне опитування показало, що мешканці Харкова, не лише знають, що озеленення потрібне, а також готові особисто до нього долучитися. На підставі отриманих даних, було сформовані практичні рекомендації : впровадження механізмів участі у зеленому плануванні (публічні обговорення, Smart рішення, проекти ОСББ); акцент на недорогих та легко виконуваних рішеннях (зелені паркінги, вертикальне озеленення, дахові сади); інформаційно-просвітницькі кампанії (наприклад, «Зелений курс Харкова»); а також розробка чіткої стратегії відновлення зеленої інфраструктури з залученням міжнародних коштів.
Green infrastructure as a component of the spatial development of Kharkiv in the post-war period
Науковий керівник : Венгрин Дар'я Володимирівна, аспірант кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography; суспільна географія; зелена інфраструктура; післявоєнне відновлення; Харків; social geography; green infrastructure; post-war reconstruction; Kharkiv