Адміністративна реформа України в 2014-2021 рр. (на прикладі міських громад Краматорського району) - Утенко, Ярослав Васильович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
У дипломній роботі представлені результати дослідження теоретичних та практичних аспектів адміністративної реформи в 2014-2021 рр. на прикладі міських територіальних громад Краматорського району. Джерельна база роботи є репрезентативною та включає міжнародні нормативно-правові, нормативно-правові акти України, статистичні, діловодні, періодичні, картографічні та зображальні матеріали. У першому розділі дипломної роботи встановлено поняття та види децентралізації, історичні засади впровадження реформи та законодавчу базу, яка регламентувала об’єднання громад. У другому розділі встановлено відмінності між міськими громадами у соціально-економічному плані та досліджено процес об’єднання цих громад. Крім того, розглянуто основні здобутки та труднощі в адміністративно-територіальних одиниць, що виникли під час реалізації адміністративної реформи в 2014-2021 рр. Ключові слова: адміністративна реформа, адміністративно-територіальна одиниця, громада, децентралізація, Краматорський район, міська територіальна громада, об'єднання, Україна.

The thesis presents the results of the study of theoretical and practical aspects of administrative reform in 2014-2021 on the example of urban territorial communities of Kramatorsk district. The source base of the work is representative and includes international legal and regulatory acts of Ukraine, statistical, clerical, periodical, cartographic and pictorial materials. The first chapter of the thesis defines the concept and types of decentralisation, the historical basis for the reform and the legislative framework that regulated the amalgamation of communities. The second chapter identifies the differences between urban communities in terms of socio-economics and examines the process of amalgamation of these communities. In addition, the main achievements and difficulties in administrative-territorial units that arose during the implementation of the administrative reform in 2014-2021 are considered. Keywords: administrative reform, administrative-territorial unit, community, decentralisation, Kramatorsk rayon, urban territorial community, amalgamation, Ukraine.
Administrative reform of Ukraine in 2014-2021 (on the example of urban communities of Kramatorsk district)
Керівник роботи: Ховтура Анастасія Сергіївна, доктор філософії з історії та археології, доцент кафедри історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; адміністративна реформа; administrative reform; міські громади; urban communities; територіальний устрій; territorial organization; Краматорський район; Kramatorsk district