Особливості соціально-психологічної адаптації жінок – вимушених емігранток - Малишенко, Софія Романівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню специфіки соціально-психологічної адаптації жінок, які були змушені покинути Україну внаслідок війни. Результати емпіричного дослідження показали, що високий рівень резильєнтності та розвинені комунікативні навички є важливими факторами ефективної соціально-психологічної адаптації. Жінки з низьким рівнем резильєнтності частіше демонструють ознаки дезадаптації та постстресових розладів. Встановлено статистично значущі взаємозв’язки між рівнем адаптації, емоційним станом та комунікативними показниками. Робота акцентує увагу на важливості цілеспрямованої підтримки жінок-емігранток у процесі адаптації до нового середовища.

The qualification paper is devoted to the studyof thespecificfeatures of socio-psychological adaptation of women who were forcedtoleaveUkrainedue to the war. The results of the empirical research showed that a highlevel ofresilienceand well-developed communication skills are significant factors contributingtoeffectivesocio-psychological adaptation. Women with a low level of resilience aremorelikelytoshow signs of maladjustment and post-traumatic stress disorders. Statisticallysignificantcorrelations were found between the level of adaptation, emotional state,andcommunicative indicators. The study emphasizes the importance of targetedsupportforfemale migrants during the process of adaptation to a new environment.
Peculiarities of Socio-Psychological AdaptationofWomenas Forced Migrants
Керівник роботи: Крейдун Надія Петрівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; соціально-психологічна адаптація; вимушені емігранти; резильєнтність; емоційний стан; комунікативна компетентність; socio-psychological adaptation; forced migrants; resilience; emotional state; communicative competence