Богословські та суспільно-політичні ідеї Йосипа Волоцького - Кочанова, Марія Олегівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Наукова новизна дослідження полягає в тому, що в даній роботі здійснений комплексний контент-аналіз текстів Йосипа Волоцького, уточнено зміст деяких його богословських та суспільно-політичних ідей. Результати дослідження допоможуть глибше зрозуміти специфіку трансформації православної церкви, через погляд конкретної особистості, яка саме і була причетна до реформування церковного та суспільного життя у Московському князівстві. Зібрані матеріали та обґрунтовані висновки в роботі можуть бути використані для створення спецкурсів, лекцій для широкої громадськості та презентацій з історії, як конкретного церковного діяча, так і історії православної церкви.
Керівник: Єремєєв Павло Вікторович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects; Йосип Волоцький (1439(1440) — 1515); православна церква; Московське князівство; йосифлянство; нестяжательство; єресі; церковна думка; контент-аналіз; Joseph Volotsky; Orthodox Churc; Grand Duchy of Moscow; Josephites; Non-Possessor; heresies; ecclesiastical thought; content analysis