Вступ до спеціалізації «Екологічна безпека» : навчальний посібник - Некоc, Алла Наумiвна; Безсонний, Віталій Леонідович; Устименко, Анна Петрівна; Nekos, Alla Naumivna; Bezsonnyi, Vitalii Leonidovich; Ustymenko, Anna Petrivna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Навчальний посібник присвячено формуванню у здобувачів базового уявлення про структуру, зміст і напрями діяльності в галузі екологічної безпеки. У роботі розкрито фундаментальні засади природи екологічних загроз, правових і політичних рамок екологічної політики, а також механізмів управління ними. Детально висвітлено актуальні питання сталого розвитку, концепції екологічного врядування, компоненти довкілля та практичні аспекти застосування знань у сфері оцінки екологічних ризиків і нормування. Екологічна безпека розглядається як інтегративний чинник у загальній системі національної безпеки держави. Особливу увагу приділено екобезпеці в умовах воєнних конфліктів та криз, що є надзвичайно актуальним для українських реалій. Проаналізовано механізми руйнівного впливу війни на екосистеми: деградацію ґрунтів і водних ресурсів, наслідки знищення критичної інфраструктури, хімічне й радіаційне забруднення, а також міжнародно-правові аспекти протидії екоциду. Посібник орієнтований на студентів, які навчаються за спеціальністю 101 «Екологія», а також буде корисним для фахівців органів державного управління, природоохоронних установ, громадських організацій та всіх діячів у сфері охорони довкілля.

The textbook is dedicated to forming a basic understanding among higher education students regarding the structure, content, and areas of activity in the field of environmental safety. The work reveals the fundamental principles of the nature of environmental threats, the legal and political frameworks of environmental policy, and the mechanisms for their management. Special attention is paid to current issues of sustainable development, environmental governance concepts, environmental components, and practical aspects of applying knowledge in environmental risk assessment and regulation. Environmental safety is considered an integrative factor within the general system of the state's national security. Particular emphasis is placed on environmental safety in the context of military conflicts and crises, which is highly relevant to Ukrainian realities. The mechanisms of the destructive impact of war on ecosystems are analyzed: soil and water resource degradation, the consequences of critical infrastructure destruction, chemical and radiation pollution, as well as international legal aspects of combating ecocide. The manual is aimed at students majoring in 101 "Ecology" and will also be useful for civil servants, environmental institutions, non-governmental organizations, and everyone working in the field of environmental protection.
Introduction to the specialization «Environmental safety» : textbook
Keywords: FORESTRY, AGRICULTURAL SCIENCES and LANDSCAPE PLANNING::Landscape planning::Nature conservation and landscape management; TECHNOLOGY::Other technology::Environmental engineering; NATURAL SCIENCES::Earth sciences; екологічна безпека; національна безпека; сталий розвиток; екологічне врядування; оцінка екологічних ризиків; воєнно-екологічні загрози; екоцид; охорона довкілля; техносфера; моніторинг навколишнього середовища; environmental safety; national security; sustainable development; environmental governance; environmental risk assessment; military-environmental threats; ecocide; environmental protection; technosphere; environmental monitoring