Обучение и подготовка кадров в области нанотехнологий и использование при этом научного наследия - Азаренков, Н.А.; Орлов, В.Д.; Слипченко, Н.И.; Удовицкий, В.Г.; Фареник, В.И. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Науковий фізико-технологічний центр МОН та НАН України, 2009)
Обсуждаются вопросы, касающиеся обучения и подготовки кадров для нанотехнологий и наноматериалов, что является одной из главных и приоритетных задач на начальном этапе развития этого нового научно-технического направления. Отмечается, что систему обучения и подготовки кадров следует выстраивать таким образом, чтобы в ней органично сочетались актуальность, прежние традиции и достижения отечественной научной школы (научное наследие) и новые достижения мировой науки. Рассмотрен ряд важных научных результатов, относящихся к актуальной сейчас области создания и исследования наноматериалов. Они подтверждают ценность нашего научного наследия, которое должно изучаться и использоваться в процессе обучения и подготовки кадров для развития нанотехнологий и наноматериалов в Украине. Обговорюються питання стосовно навчання та підготовки кадрів для нанотехнологій та наноматеріалів, що зараз є одним з головних і пріоритетних завдань на початковому етапі розвитку цього нового науково-технічного напрямку. Відмічається, що систему навчання та підготовки кадрів слід вибудовувати таким чином, щоб в ній органічно поєднувались актуальність, попередні традиції і досягнення вітчизняної наукової школи (науковий спадок) та нові досягнення світової науки. Розглянуто ряд важливих наукових результатів, що відносяться до актуального зараз напрямку створення і дослідження наноматеріалів. Вони підтверджують цінність нашого наукового спадку, який потрібно вивчати і використовувати в процесі навчання та підготовки кадрів для розвитку нанотехнологій та наноматеріалів в Україні. Several questions concerning education and professional training of specialists in the fields of Nanotechnologies and Nanomaterials are discussed. This training is one of the main priority goals at the initial stage of the development of this new scientific and technical field. The educational system should be build to organically integrate the achievements of contemporary international science as well as traditions and past discoveries of national science school (science heritage). Several important scientific results in the field of creation and research of nanomaterials are studied in depth. Those achievements reconfirm the value of our scientific heritage which should be carefully studied and used in the process of professional training of specialists that are going to promote and develop nanotechnology and nanomaterials fields in Ukraine.
Keywords: нанотехнологии; наноматериалы; обучение и подготовка кадров; научное