Психологічні особливості типів прихильності на різних рівнях психічного функціонування особистості - Петрова, Дар’я Віталіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена психологічним особливостям типів прихильності на різних рівня психічного функціонування особистості. У роботі проведено теоретичний аналіз типів прихильності, феномену прихильності та рівнів психічного функціонування особистості. У дослідженні взяли участь 155 респондентів різного віку, які знаходяться на різних рівнях психічного функціонування. Емпіричне дослідження виявило, що особам на здоровому рівні психічного функціонування притаманний безпечний тип прихильності і вони демонструють високий рівень самосвідомості, емоційної саморегуляції та здатність до близьких стосунків. На невротичному рівні психічного функціонування виражена амбівалентна прихильність та їм притаманні внутрішня тривога, афективні коливання та схильність до внутрішніх конфліктів. Межовому рівню відповідає дезорганізований тип прихильності та характеризується емоційною нестабільністю низькою стресостійкістю та труднощами у підтриманні міжособистісних зв’язків.

The qualification work is devoted to the psychological characteristics of attachment types at different levels of mental functioning of the personality. The work presents a theoretical analysis of attachment types, the phenomenon of attachment and levels of mental functioning of the personality. The research involved 155 respondents of different ages who were at different levels of mental functioning. The empirical research revealsthat individuals at the healthy level of mental functioning tend to have a secure type of attachment and demonstrate a high level of self-awareness, emotional self-regulation and the ability to have close relationships. At the neurotic level of mental functioning, ambivalent attachment is evident and such individual tend to be prone to internal anxiety, affective fluctuations and internal conflicts. The borderline level corresponds to the disorganized type of attachment and is characterized by emotional instability, low stress resistance and difficulties in maintaining interpersonal relationships.
Керівник роботи: Барінова Наталія Вікторівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; прихильність; феномен прихильності; безпечний; амбівалентний; дезорганізований тип прихильності; психічна близькість; здоровий рівень психічного функціонування особистості; невротичний рівень психічного функціонування особистості; межовий рівень психічного функціонування особистості; емоційний стан; тривожність; ригідність; агресивність; фрустрація; attachment; the phenomenon attachment; type of attachment; secure; ambivalent; disorganized attachment types; mentalcloseness; healthy; neurotic; borderline level of mental functioning of the personality; emotional state; anxiety; rigidity; aggressiveness; frustration