Origin of Students’ Sector Within Ukrainian Youth Movement in 1917 - Khoroshev, О.М. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2014)
Дана стаття присвячена дослідженню проблем організації учнівського руху у період після повалення російського самодержавства у 1917 році. Особлива увага приділяється факторам, які впливали на виникнення та становлення організацій учнівської молоді. Аналізуються причини їх різноманіття, масштабності та багатовекторності їх розвитку як за політичними цілями, так і по організаційним принципам. Виділяються специфічні умови життєдіяльності молодої генерації учнівської молоді перехідного періоду 1917 року, який з одного боку характеризувався консерватизмом в організації навчання, а з іншого – знайомством з новітніми теоріями наукового і соціального розвитку. Данная статья посвящена изучению проблем организации союзов учащихся в период после свержения самодержавия в 1917 году. Основное внимание уделяется факторам, которые влияли на возникновение и становление организаций учащейся молодежи. Анализируются причины их разнообразия, масштабности и разновекторности развития как по политическим целям, так и по принципам организации. Выделяются специфические условия жизнедеятельности молодого поколения учащейся молодежи переходного периода 1917 года, для которого характерным был консерватизм в организации учебы с одной стороны, а с другой – знакомство с передовыми теориями научного и социального развития. This article deals with problems of the organizational structure of student unions after the autocracy overthrow in 1917. It focuses on the factors which influenced the emergence and formation of student organizations. The article also gives a detailed analysis of the reasons of their variety, large scale and developmental multi-orientation according to both political goals and organizational principles. It describes specific conditions of activity of the young students’ generation during the transitional period of 1917. This period was characterized by conservatism in the organization of the studying process on the one hand and by the introduction of the advanced theories of scientific and social development on the other hand.
Keywords: юнацтво; учнівські спілки; організація молодіжного руху; юношество; союзы учащихся; организация молодёжного движения; youth; student unions; organization of the youth movement