Моделювання та оптимізація резонаторних камер НВЧ - Ващенко, Валерія Юріївна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2023)
В роботі здійснено огляд проблематики використання мікрохвильового нагріву, моделювання резонансних камер НВЧ. Детально розглянуті як багатомодові так і одномодові резонансні системи. Приділено увагу до числових методів які більш адаптовані для задач мікрохвильового нагріву, а саме до методу скінченних різниць. Змодельовані резонансні камери з додатковими металічними і діелектричними елементами. Отримані структури електричних полів для різних типів коливань, залежності коефіцієнтів відбиття при варіації діелектричних проникностей. Проведена оптимізація геометричних розмірів резонансної камери.

The paper provides an overview of the problems of using microwave heating, modeling resonant microwave chambers. Both multimode and single mode resonance systems are considered in detail. Attention is paid to numerical methods that are more adapted to microwave heating problems, namely to the method of finite differences. Resonance chambers with additional metal and dielectric elements are modeled. Structures of electric fields for different types of modes, dependence of reflection coefficients at variation of dielectric permittivity are obtained. The geometric dimensions of the resonance chamber were optimized.
Науковий керівник : Майборода Дмитро Володимирович, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри фізики НВЧ
Keywords: NATURAL SCIENCES; TECHNOLOGY; резонаторні камери надвисоких частот; типи коливань; метод скінченних різниць; моделювання резонатора нвч; microwave resonator; finite difference method; microwave resonator simulation; modes; resonator chambers of supratemporal frequencies