Харьковский Демокрит. Тысяча первый журнал. Месяц июнь - Маслович, Василий Григорьевич; Маслович, Василь Григорович; Сомов, Орест Михайлович (Харьков : В Университетской типографии, 1816)
«Харьковский Демокрит» – український журнал, що виходив у Харкові щомісячно з січня по червень 1816 року. Його видавцем та редактором був Василь Григорович Маслович (1793–1841), який узяв за взірець петербурзький журнал «Демокрит» (1815 р.). «Харьковский Демокрит» – перше українське періодичне видання гумористичного та сатиричного напрямку. До кола авторів увійшли харківські письменники Я. М. Нахімов, Г. Ф. Квітка-Основ’яненко, Д. Ярославський, О. М. Сомов. Матеріал групувався по трьом розділам (поезія, проза, «суміш») та публікувався російською мовою. До тексту бурлескної поеми В. Масловича «Основание Харькова» вперше на сторінках періодики Східної України було введено українську мову. Натяки на соціальну несправедливість, які з’являлися на сторінках часопису, визвали незадоволення цензури. З переїздом Масловича до Петербургу в червні 1816 року журнал припинив існування.
Харківський Демокріт. Тисяча перший журнал. Місяць червень
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; Маслович Василь Григорович (1792—1841); «Утаида»; «Послание к Епикурейцам»; Сомов Орест Михайлович (1793-1833); «Балалаишная песнь»; «К фортуне»; «Основание Харькова»; «Письмо русского солдата»; «Хорошая и дурная нога»