Перспективи розвитку низьковольтних комутаційних апаратів на основі принципу гібридної комутації - Серіков, Ігор Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Актуальність теми дослідження зумовлена сучасними тенденціями в енергетиці, промисловості та побуті, які вимагають підвищення надійності, ефективності та екологічності електротехнічного обладнання. Зростаюча інтеграція відновлюваних джерел енергії, збільшення кількості електронних пристроїв та потреба в забезпеченні стабільності роботи електричних мереж створюють нові виклики для технологій комутації. Гібридна комутація, яка поєднує механічні та електронні елементи, стає перспективним напрямком розвитку, оскільки вона дозволяє об'єднати переваги обох підходів. Зокрема, це забезпечує високу швидкість роботи, тривалий термін служби, мінімізацію енергетичних втрат та надійність функціонування в умовах складних режимів роботи. Використання такого принципу відкриває можливості для створення комутаційних апаратів нового покоління, що відповідають потребам сучасних електротехнічних систем. Мета магістерської роботи - розробка науково-технічних основ і визначення перспектив розвитку низьковольтних комутаційних апаратів на основі принципу гібридної комутації, спрямованих на підвищення їхньої надійності, швидкодії, енергоефективності та адаптації до вимог сучасних електричних мереж із інтеграцією відновлюваних джерел енергії та технологій «розумних» мереж.

The relevance of the research topic is due to modern trends in energy, industry and everyday life, which require increased reliability, efficiency and environmental friendliness of electrical equipment. The growing integration of renewable energy sources, the increase in the number of electronic devices and the need to ensure the stability of electrical networks create new challenges for switching technologies. Hybrid switching, which combines mechanical and electronic elements, is becoming a promising direction of development, since it allows combining the advantages of both approaches. In particular, it provides high speed of operation, long service life, minimization of energy losses and reliability of operation in conditions of complex operating modes. The use of such a principle opens up opportunities for the creation of switching devices of a new generation that meet the needs of modern electrical systems. The purpose of the master's thesis is to develop scientific and technical foundations and determine the prospects for the development of low-voltage switching devices based on the principle of hybrid switching, aimed at increasing their reliability, speed, energy efficiency and adaptation to the requirements of modern electrical networks with the integration of renewable energy sources and "smart" network technologies.
Prospects for the development of low-voltage switching devices based on the principle of hybrid switching
Керівник: Пантєлєєва Ірина Вікторівна, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; низьковольтні комутаційні апарати; гібридна комутація; автоматичний вимикач; надійність електропостачання; моделювання комутації; low-voltage switchgear; hybrid switching; circuit breaker; power supply reliability; switching simulation