В поисках грани terminus ante quaem раннесредневекового Херсона - Сорочан, С.Б. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2002)
У статті ставиться питання про пошуки хронологічної межі, яку можна вважати завершальною для історії ранньосередньовічного Херсона. Поза сумнівом, її варто шукати не так у досить стійкій, консервативній господарській і соціально-економічній сфері, що мало змінювалася, як у геополітичних зрушеннях на півострові, що відбувалися в 20–40-і роки Х ст. На думку автора, саме в цей час Візантія зуміла зайняти лідируючу позицію в Криму, надовго усталила тут свої позиції і домоглася врегулювання відносин з печенігами, хазарами і русами.
Keywords: Херсонес; раннее средневековье; terminus ante quaem; Крымский полуостров; геополитическое положение; 20-40-е гг. Х в.