Політика США у Південній Азії (1965-1972 рр.) - Уллах, П.Е.; Ullakh, P.E (Харків: ХНУ імені В. Н. Каразіна, 2018)
Дисертаційне дослідження складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел і літератури та додатків. У першому розділі проаналізовано стан наукової розробки теми, показано ключових дослідників, які займалися вирішенням пов’язаних з темою дослідження питань, окреслена джерельна база, що використовувалася автором. Окрім того, означено методи та методологію, на яких базуються отримані результати дослідження. У підрозділі про історіографію показано стан наукової розробки проблеми та охарактеризовано диспропорцію, що спостерігається при вивченні політики США у Південній Азії у 1960-70-х рр. У підрозділі про джерела проаналізовані документи, мемуари, спогади, щоденники, епістолярії, журнали і газети, що становлять вагомий пласт для вивчення проблеми дисертаційного дослідження. У третьому підрозділі першого розділу розглянуті методи та методологія роботи, які дають можливість з’ясувати вплив зовнішньої політики США в 1965–1972 рр. на розвиток Південної Азії.
US policy in South Asia (1965-1972)
The thesis consists of an introduction, four chapters, conclusions, list of sources used and literature and appendixes. In the first chapter, an author analyzes the state of the scientific development of the topic, shows the key researchers involved in the solution of issues related to the topic of research, and outlines the source base used. In addition, there are mentioned methods and methodologies on which the results of the study are based. The subsection on historiography shows the state of the scientific development of the problem and describes the disproportions that are observed in the study of US policy in South Asia in the 1960-70s. In the subsection on sources, documents, memoirs, memoirs, diaries, epistolary, magazines and newspapers are analyzed, forming a significant stratum to study the problem of dissertation research. The third subsection of the first chapter deals with the methods and methodology of work that make it possible to determine the influence of US foreign policy in 1965-1972 on the development of South Asia.
Keywords: індо-пакистанська війна; Ніксон Р.; Джонсон Л.; «зелена революція»; бенгальська криза; кашмірський конфлікт; дипломатія; Ганді І.; Бхутто З.А.; Indo-Pakistani War; Nixon; Johnson; "green revolution"; Bengali crisis; Kashmir conflict; diplomacy; Gandhi І.; Bhutto Z. A.