Митні процедури та інновації : конспект лекцій для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня денної та заочної форм здобуття освіти за спеціальністю 076 «Підприємництво та торгівля» [Електронний ресурс] - Обруч, Ганна Володимирівна; Obruch, Hanna Volodymyrivna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Конспект лекцій «Митні процедури та інновації» висвітлює ключові аспекти сучасного митного регулювання та впровадження новітніх технологій у митній сфері. Розглядаються принципи здійснення митних процедур, особливості митного оформлення різних видів товарів, а також порядок переміщення через митний кордон пасажирів, їх багажу та валютних цінностей. Окрема увага приділяється митним процедурам при переміщенні товарів різними видами транспорту, класифікації митних режимів та вимогам до митного оформлення і декларування товарів. Завершальна частина матеріалу розкриває питання впровадження цифрових інновацій у сфері митного оформлення, зокрема сучасних технологій для оптимізації митних операцій. Конспект лекцій орієнтований на здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти денної та заочної форм навчання спеціальності 076 Підприємництво та торгівля.

The lecture notes "Customs Procedures and Innovations" highlight key aspects of modern customs regulation and the introduction of new technologies in the customs sector. The principles of customs procedures, the features of customs clearance of various types of goods, as well as the procedure for moving passengers, their luggage and currency values across the customs border are considered. Special attention is paid to customs procedures when moving goods by various modes of transport, the classification of customs regimes and the requirements for customs clearance and declaration of goods. The final part of the material reveals the issue of implementing digital innovations in the field of customs clearance, in particular modern technologies for optimizing customs operations. The lecture notes are aimed at applicants for the second (master's) level of higher education in full-time and part-time forms of study in the specialty 076 Entrepreneurship and Trade.
Customs procedures and innovations : lecture notes for students of the second (master's) level of full-time and part-time education in the specialty 076 "Entrepreneurship and trade" [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics; митна політика; митне законодавство; регулюючі інституції; митне регулювання; тарифне регулювання; нетарифне регулювання; митний кодекс; митний контроль; митне оформлення; декларування; цифрові інновації; рамкові стандарти безпеки; авторизований економічний оператор; автоматизована система митного оформлення; електронна митна декларація; митний брокер; customs policy; customs legislation; regulatory institutions; customs regulation; tariff regulation; non-tariff regulation; customs code; customs control; customs clearance; declaration; digital innovations; security framework standards; authorized economic operator; automated customs clearance system; electronic customs declaration; customs broker; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics