Кустарно-реміснича промисловість міста Харкові в роки непу (1921–1928 рр.) - Євсюкова, Онисія Геннадіївна; Evsyukova, O.G. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2019)
Дисертаційна робота присвячена комплексному вивченню кустарноремісничої промисловості міста Харкова у роки непу, дослідженню державної політики регулювання розвитку дрібного виробництва, вивченню процесу становлення та функціонування кустарно-ремісничої промисловості та кооперації кустарів та ремісників. Висвітлено роль і місце кустарів та ремісників у теоретичній концепції більшовицької влади років непу. Досліджено методи державного регулювання кустарно-ремісничого виробництва. Вивчено кількісні параметри, соціально-професійний та національний склад дрібних товаропродуцентів міста. Простежено особливості економічних позицій дрібних виробників. Виділено ряд етапів у розвитку дрібного сектору виробництва, що обумовлені більшовицькою політикою. Проаналізовано причини занепаду кустарного виробництва на фоні згортання непу.
Кустарно-ремесленная промышленность города Харькова в годы нэпа (1921–1928 гг.)
The handicraft industry of Kharkiv city in the period of the New Economic Policy (1921–1928)
Evsyukova O. G. The handicraft industry of Kharkiv city in the period of the New Economic Policy (1921–1928). – Qualification research paper, manuscript. Thesis for a Candidate Degree in History. – Specialty 07.00.01 “History of Ukraine”. – V. N. Karazin Kharkiv National University, Kharkiv, 2019. The dissertation is dedicated to the comprehensive study of Kharkiv handicraft industry during the years of the New Economic Policy (NEP), the state policy research of regulation the development of small-scale production, exploring the process of formation and functioning of the handicraft industry and the artisans and handicraftsmen cooperation. Handicraft industry was a traditional form of the Ukrainian population productive activity and held a prominent place in the economic life of the country during the years of the NEP. The small-scale production absorbed free workforce and thereby reducing the unemployment rate and contributing to providing mass consumption goods for population.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; нова економічна політика; дрібна промисловість; кустарнореміснича промисловість; кустар; ремісник; дрібнотоварне виробництво; Харків; кустарна кооперація; виробнича кооперація; new economic policy; small industry; crafts industry; handicraftsman; artisan; small-scale production; Kharkiv; handicraft cooperation; production cooperation