Проєктування СЕП вузла навантаження коксохімічного цеху металургійної промисловості - Олінійчук, Василь Ігорович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
У кваліфікаційній роботі виконано аналіз технологічного процесу коксохімічного виробництва та визначено склад основних електроспоживачів. На основі вихідних даних проведено розрахунок електричних навантажень вузла електропостачання, визначено активну, реактивну та повну потужності споживачів. За результатами розрахунків обґрунтовано вибір схеми електропостачання, виконано вибір потужності та кількості силових трансформаторів, кабельних ліній і розподільчих пристроїв. У роботі проведено розрахунок струмів короткого замикання в характерних точках мережі, здійснено вибір комутаційної апаратури. Перевірено вибране обладнання на відповідність вимогам щодо допустимих струмових навантажень, термічної та електродинамічної стійкості. З метою підвищення енергоефективності системи електропостачання виконано розрахунок компенсації реактивної потужності, що дозволяє зменшити втрати електричної енергії та покращити режим роботи електричної мережі підприємства. У результаті виконання роботи розроблено систему електропостачання вузла навантаження коксохімічного цеху, яка забезпечує необхідний рівень надійності електропостачання, відповідає сучасним вимогам енергоефективності та безпеки експлуатації електроустановок. Практична цінність роботи полягає у можливості використання запропонованих технічних рішень під час проектування нових або модернізації існуючих систем електропостачання підприємств металургійної та коксохімічної промисловості.

In the qualification work, an analysis of the technological process of coke-chemical production was performed and the composition of the main electricity consumers was determined. Based on the initial data, the calculation of the electrical loads of the power supply node was performed, the active, reactive and full power of consumers was determined. According to the results of the calculations, the choice of the power supply scheme was justified, the power and number of power transformers, cable lines and switchgear were selected. The work includes the calculation of short-circuit currents at characteristic points of the network, the selection of switching equipment. The selected equipment was checked for compliance with the requirements for permissible current loads, thermal and electrodynamic stability. In order to increase the energy efficiency of the power supply system, the calculation of reactive power compensation was performed, which allows reducing electrical energy losses and improving the operation mode of the enterprise's electrical network. As a result of the work, a power supply system for the load node of the coke-chemical plant was developed, which provides the necessary level of reliability of power supply, meets modern requirements for energy efficiency and safety of operation of electrical installations.The practical value of the work lies in the possibility of using the proposed technical solutions when designing new or modernizing existing power supply systems for enterprises of the metallurgical and coke-chemical industries.
Design of the power supply system of the load node of the forging and stamping shop of the metalworking industry
Керівник роботи: Кирисов Ігор Геннадійович, PhD, старший викладач кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; система електропостачання; вузол навантаження; коксохімічний цех; металургійна промисловість; електричне навантаження; силовий трансформатор; компенсація реактивної потужності; струми короткого замикання; електробезпека; power supply system; load unit; coke plant; metallurgical industry; electrical load; power transformer; reactive power compensation; short-circuit currents; electrical safety