Формування самоосвітньої компетенції у майбутніх учителів під час проходження педагогічної практики - Аполохова, Олена Михайлівна; Apolokhova, Olena Mykhailivna (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі представлено комплексний аналіз проблеми формування самоосвітньої компетентності майбутніх учителів у контексті педагогічної практики. … Практичне значення роботи полягає у можливості застосування запропонованої моделі та методичних матеріалів у закладах вищої освіти для вдосконалення педагогічної практики й підготовки майбутніх учителів до самонавчання. Перспективи подальших досліджень пов’язані з вивченням індивідуальних освітніх стратегій студентів, взаємозв’язку між рівнем самоосвітньої компетентності й професійною адаптацією молодих учителів, а також впливу цифрових освітніх середовищ на сталість самоосвітньої діяльності.

The paper presents a comprehensive analysis of the problem of developing self-educational competence in future teachers within the context of teaching practice. … The practical significance of the research lies in the possibility of applying the proposed model and methodological materials in higher education institutions to improve teaching practice and prepare future teachers for lifelong self-learning. Prospects for further research are associated with the study of individual educational strategies of students with different learning styles, the relationship between the level of self-educational competence and the professional adaptation of novice teachers, as well as the impact of digital educational environments on the sustainability of self-educational activity.
Formation of self-education competence in future teachers during teaching practice
Керівник: Петренко Наталія Володимирівна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри педагогічної освіти, цифрових технологій та академічного підприємництва ННІ міжнародної освіти Рецензент: Ткачова Наталія Олександрівна, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри інноваційної педагогіки, освітніх трансформацій і лідерства ННІ «Академія вчительства»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; самоосвітня компетенція; педагогічна практика; майбутні вчителі; умови формування самоосвітньої компетенції; критерії, показники та рівні сформованості самоосвітньої компетенції; self-educational competence; teaching practice; future teachers; conditions for developing self-educational competence; criteria, indicators, and levels of self-educational competence formation