Каченовський Дмитро Іванович (1827–1873), вчений-правознавець, доктор юридичних наук, професор Харківського університету [віртуальна виставка] - Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Центральна наукова бібліотека; Байрамова, Каріна Іванівна (Харків, 2020)
16 травня 2020 року працівники наукової сфери України відзначатимуть своє професійне свято – День науки. ХНУ імені В.Н. Каразіна відіграв важливу роль у науковому, інтелектуальному та духовному становленні історії України. З університетом пов'язані імена таких всесвітньо відомих учених, науковців та просвітителів, як Василь Назарович Каразін, Петро Петрович Гулак-Артемовський, Микола Павлович Барабашов, Дмитро Іванович Багалій, Микола Васильович Остроградський, Ілля Ілліч Мечников, Лев Давидович Ландау, Максим Максимович Ковалевський, Олександр Михайлович Ляпунов та багато інших. Імена вихованців університету відомі далеко за межами України. Вони є складовою золотого фонду світової науки і зробили потужний внесок у формування української інтелектуальної еліти. ЦНБ пропонує до вашої увазі згадати видатного вченого-правознавця, професора Харківського університету Каченовського Дмитра Івановича (1827-1873).
22 листопада 1903 року на урочистому засіданні Юридичного Товариства Харківського університету, яке було присвячене пам’яті Д.І. Каченовського, було сказано чимало слів про цього талановитого вченого. «Имя Каченовского есть одно из лучших имен Харьковского университета вообще и юридического его факультета в частности. По всей справедливости им может гордиться наш университет и наш факультет. Покойный Д. И. Каченовский был не только выдающимся ученым, но и замечательным профессором и человеком. Его деятельность оставила глубокий след в жизни Харьковского университета и его питомцев. Память о таких людях, как Каченовский, должна быть священна в той среде, где они жили и действовали. Хотя Харьковское Юридическое Общество еще очень юно, но оно не может не признавать своей духовной связи с прошлым того учреждения, при котором оно состоит. Оно не может не признавать лучших имен и лучших традиций своего университета, а имя Каченовского - это как бы знамя, водруженное и развевающееся над Харьковским университетом в числе других таких же почетных имен. Но это имя - имя юриста, нам оно еще ближе, чем другим, поэтому именно на нас ложится обязанность благоговейно чтить это имя в своей среде и с гордостью напоминать о нем другим».
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Каченовський Дмитро Іванович; вчений-правознавець; доктор юридичних наук; професор Харківського університету; День науки; Юридичне товариство Харківського університету; Харьковский университет; юридический факультет