Спірні питання сплати єдиного соціального внеску адвокатом - Рибалко, Г.С. (Харків: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2019)
Одним з найбільш дискусійних питань в сфері адвокатської діяльності в останні роки є питання сплати єдиного соціального внеску для осіб які хоч і мають свідоцтво на зайняття адвокатською діяльністю, але не отримують доходів з цієї діяльності. З січня 2017 року набув чинності Закон України від 06.12.2016 № 1774- VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», яким внесені зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» [1]. Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 4 Закону, платникам єдиного внеску є особи, які проводять незалежну професійну діяльність. У статті 7 Закону зазначено, що для осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, єдиний внесок нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; норвезько-українська конференція; єдиний соціальний внесок; адвокат