Аналіз флори "Великого Бору" (Харківська область) - Сіранський, Владислав Юрійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Фракційно, досліджена флора представлена 186 природними видами, 116 синантропними та 66 чужорідними видами. Созофітів на території досліджень налічується щонайменше 31 вид, з яких 23 – охороняються на регіональному рівні, 7 – включені до Червоної книги України, 2 – охороняються на загальноєвропейському рівні, що свідчить про збереженість характерних елементів флори дослідженої території. Встановлено високий ступінь трансформації флори та здебільшого “апофітну” природу процесу синантропізації. У ході екоморфічного аналізу флори виявлено особливості едафічних та кліматичних умов дослідженої території, висвітлено домінуючі екоморфи. За екологічними умовами досліджений сосновий ліс має спільні риси з аналогічними ділянками на території Харківської області. Ценоморфічний аналіз показав, що на дослідженій території переважають представники трансформованих фітоценозів, що свідчить про високий рівень трансформації флори. Також у флорі “Великого бору” виявлено представників інших ценогруп, які є характерними для соснових лісів: сильванти, псамофіти, пратанти, степанти та плюданти.

The fractional structure of the flora is represented by 186 natural species, 116 synanthropic species and 66 alien species. There are at least 31 protected species in the study area, of which 23 are protected at the regional level, 7 are included in the Red Data Book of Ukraine, and 2 are protected at the European level, which indicates the preservation of characteristic elements of the flora of the study area. The level of flora transformation and the mostly “apophytic” nature of the synanthropization process were found. The ecomorphic analysis of the flora revealed the peculiarities of the edaphic and climatic conditions of the studied area, and highlighted the dominant ecomorphs. The coenomorphic analysis showed that the study area is dominated by representatives of transformed phytocoenoses, which indicates a high level of flora transformation. The second place is occupied by forest species, which is explained by the specifics of the studied ecosystem. The third place is occupied by pratant species, which are often found in steppe and forest ecosystems. Representatives of psammophytic phytocoenoses, which are characteristic of forest-steppe pine forests, occupy a high position, and due to the presence of marshy areas on the territory of the “Velykyi Bir” forest, the group of paludants was quite numerous.
Analysis of the Flora of "Velykyi Bir" (Kharkiv Oblast)
Науковий керівник: Гамуля Юрій Гарійович, кандидат біологічних наук, доцент, доцент кафедри ботаніки та екології рослин, декан біологічного факультету Науковий консультант: Бондаренко Георгій Михайлович, аспірант, старший викладач кафедри ботаніки та екології рослин
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Organism biology; флора борів; флора Харківської області; синантропна флора; раритетна флора; трансформація флори; flora of pine forests; flora of Kharkiv region; synanthropic flora; rare flora; flora transformation