Вплив поперечного магнітного поля на флуктуаційну парапровідність легованих алюмінієм монокристалів YBa2Cu3-zAlzO7-δ з заданою топологією двійникових меж - Вовк, Р.В. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2007)
В роботі досліджено вплив постійного магнітного поля до 12,7 кЕ на температурні залежності електропровідності легованих алюмінієм монокристалів YBaCuO з системою односпрямованих двійникових меж. В базисній ab-площині визначені температурні залежності надлишкової парапровідності і польова залежність довжини когерентності с(0,Н) вздовж осі с. Температурні залежності надлишкової парапровідності інтерпретуються в межах теоретичної моделі флуктуаційної провідності Хікамі-Ларкіна для шаруватих надпровідних систем. Обговорюються причини пригнічення тривимірних надпровідних флуктуацій та немонотонної залежності с(0,Н) в слабких магнітних полях при орієнтації вектора магнітного поля вздовж осі с. In this work, effect of the magnetic field up to 12.7 kE on temperature dependences of conductivity of YBaCuO single crystals alloyed by an aluminium with the system of the unidirectional twin boundaries are investigated. On the basis of the resistivity measured temperature dependences of excess paraconductivity and field dependence off-plane coherent length с(0,Н) were determined. Temperature dependences of excess paraconductivity discussed in terms of the Hikami - Larkin theory of the fluctuation conductivity for layered superconductivity systems. The reasons of suppression of three-dimensional superconductivity fluctuations and field dependence off-plane coherent length с(0,Н) in the weak magnetic fields during the orientation of vector of the magnetic field along c axis are discussed.
Keywords: fluctuation conductivity; YBa2Cu3O7-δ single crystals; twin boundaries; crossover; alloy; coherence length; флуктуаційна провідність; монокристали YBa2Cu3O7-δ; легування; межі двійників; кросовер; довжина когерентності