Економічна статистика. Розділ 11. Статистика цін та інфляції. Розділ 15. Статистика платіжного балансу : навчальний посібник - Чуприна, Олена Анатоліївна (Харків : Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, 2021)
Ціна – це невід'ємний складовий елемент ринкового механізму. Вона відображає споживчі властивості (корисність) товару, купівельну спроможність грошової одиниці, ступінь рідкісності товару (співвідношення між його наявністю та потребою, попитом і пропозицією), характер та силу конкуренції, державного контролю й загальноекономічну кон'юнктуру ринку, психологію економічної поведінки суб'єктів ринкових відносин та інші суб'єктивні чинники (моду, смаки, традиції). Платіжний баланс - статистична система, в якій відображаються всі зовнішньоекономічні операції між економікою даної країни і економікою інших країн, що відбулися протягом певного періоду часу (місяць, квартал або рік), тобто постійний моніторинг економічних операцій, що здійснювались між резидентами країни з резидентами інших держав
Keywords: Статистика цін та інфляції; Статистика платіжного балансу