Освітній компонент «Історія педагогіки та педагогічна компаративістика» у системі професійної підготовки здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня (спеціальності 011 «Освітні, педагогічні науки») - Таможська, Ірина Володимирівна; Tamozhska, Iryna Volodymyrivna (Дрогобич : Видавничий дім «Гельветика», 2024)
У запропонованій статті зазначено мету й завдання вибіркової навчальної дисципліни «Історія педагогіки та педагогічна компаративістика», яку вивчають здобувачі третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти (денної / заочної форми навчання) у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна. Розкрито змістове наповнення тем модуля 1 «Історія педагогіки» («Зародження педагогічної теорії в Україні», «Розвиток педагогічної думки в епоху культурного Відродження України (XVI–XVIII ст.)», «Україн ська освіта й педагогіка другої половини XVIII – наприкінці ХХ ст.», «Відродження націо нальної системи виховання, освіти та педагогіки в період незалежності України», «Освіта та виховання з найдавніших часів до XVII ст.», «Шкільництво та педагогічна думка в Європі XVII–XIX ст.», «Реформаторська педагогіка зарубіжних країн (наприкінці XIX–XX ст.)) та модуля 2 «Педагогічна компаративістика» («Порівняльна педагогіка як галузь педагогічної науки та навчальна дисципліна», «Ґенеза педагогічної компаративістики: глобальний контекст», «Становлення та розвиток педагогічної компаративістики в Україні», «Системи вищої освіти європейських країн: Великої Британії, Франції, Німеччини, Швеції», «Системи вищої освіти США, Японії, Ізраїлю, Австралії», «Вплив глобалізаційних та євроінтеграційних процесів на трансформацію вітчизняної вищої освіти»). Наголошено, що освітній компонент «Історія педагогіки та педагогічна компаративістика» забезпечує набуття аспірантами загальних / фахових компетентностей під час засвоєння теоретичного матеріалу, практичної та самостійної роботи. Акцентовано увагу на ефективності завдань як дидактичного засобу, що використовується для самостійної роботи здобувачів третього (освітньо-науко вого) рівня вищої освіти під час вивчення дисципліни «Історія педагогіки та педагогічна компаративістика». Представлено завдання, розроблені автором відповідно до навчальної мети дисципліни «Історія педагогіки та педагогічна компаративістика», які відтворюють предметний і науковий контекст професійної діяльності майбутніх фахівців, спонукають їх до наукового дослідження.

The article outlines the aims and objectives of the elective course «History of Pedagogy and Pedagogical Comparative Studies», which is studied by students at the third (educational-scientific) level (full-time/part-time) at V. N. Karazin Kharkiv National University. It reveals the content of Module 1 «History of Pedagogy», which includes topics such as «The Emergence of Pedagogical Theory in Ukraine», «The Development of Pedagogical Thought During the Cultural Renaissance in Ukraine (16th–18th centuries)», «Ukrainian Education and Pedagogy from the Late 18th to the End of the 20th Century», «Revival of the National System of Education and Pedagogy in Independent Ukraine», «Education and Upbringing from Ancient Times to the 17th Century», «Schooling and Pedagogical Thought in Europe from the 17th to the 19th Century», and «Reform Pedagogy in Foreign Countries (Late 19th to 20th Century)» as well as Module 2 «Pedagogical Comparative Studies» content that covers topics such as «Comparative Pedagogy as a Field of Educational Science and an Academic Discipline», «The Genesis of Pedagogical Comparative Studies: Global Context», «The Formation and Development of Pedagogical Comparative Studies in Ukraine», «Higher Education Systems in European Countries: Great Britain, France, Germany, Sweden», «Higher Education Systems in the USA, Japan, Israel, Australia», and «The Impact of Globalization and Euro-Integration Processes on the Transformation of Domestic Higher Education». The article emphasizes that the educational component «History of Pedagogy and Pedagogical Comparative Studies» equips doctoral students with general and professional competencies through the assimilation of theoretical material, practical work, and independent study. It highlights the effectiveness of practical activities as didactic tools applied for third-level students’ independent work in the framework of the course «History of Pedagogy and Pedagogical Comparative Studies». The article presents practical activities developed by the author in accordance with the educational aims of the course. The above-mentioned activities reflect the subject matter and scientific context of future specialists’ professional activities and encourage their engagement in scientific research.
Educational component «History of Pedagogy and Pedagogical Comparative Studies» in the system of professional training for doctoral students (third educational-scientific level) (specialty 011 «Educational and Pedagogical Sciences"
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; професійна підготовка; здобувачі третього (освітньо-наукового) рівня; навчальна дисципліна «Історія педагогіки та педагогічна компаративістика»; загальні / фахові компетентності; завдання; ofessional training; doctoral students at the third educational-scientific level; academic discipline «History of Pedagogy and Pedagogical Comparative Studies»; general / professional competencies; practical activities