Особливості психоемоційного розвитку дітей із різними формами нейро-розвиткових порушень - Чічаріна, Ангеліна Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження: емоційна сфера дітей, які мають нейророзвиткові порушення. Предмет дослідження: особливості тривожності та емоційної саморегуляції дітей з нейророзвитковими порушеннями різного типу. Мета дослідження: вивчення особливостей психоемоційного розвитку дітей із різними формами нейророзвиткових порушень та розробка методичних рекомендацій для батьків, які допоможуть ефективно підтримувати та коригувати психоемоційний стан дітей. Основні завдання дослідження: 1. Розробити теоретичні засади дослідження психоемоційного розвитку дітей із нейророзвитковими порушеннями, з’ясувати психологічну природу основних понять і категорій, що стосуються цієї проблеми, та проаналізувати сучасні наукові підходи до вивчення психоемоційних особливостей дітей із різними формами порушень. 2. Виявити та дослідити особливості прояву тривожності у дітей із різними формами нейророзвиткових порушень, з’ясувати вплив біологічних, соціальних та педагогічних факторів на рівень їх тривожного стану, розкрити характер і специфіку емоційних реакцій, пов’язаних із тривожністю, а також поведінкові прояви, що супроводжують підвищений рівень тривожності у дітей з нейророзвитковими порушеннями. 3. Розробити методичні рекомендації для батьків щодо підтримки психоемоційного розвитку дітей, запропонувати практичні заходи та корекційні стратегії для покращення емоційного стану і соціальної адаптації, а також обґрунтувати умови ефективної взаємодії батьків із фахівцями для комплексної підтримки дитини. Практична значущість дослідження полягає у створенні науково обґрунтованих рекомендацій для батьків дітей із нейророзвитковими порушеннями, що сприятимуть покращенню їх психоемоційного стану, підвищенню рівня соціальної адаптації та якості життя. Результати дослідження можуть бути використані у психологічній практиці, педагогічній діяльності та соціальній підтримці сімей, які виховують дітей з особливими освітніми потребами.

Object of research: the emotional sphere of children with neurodevelopmental disorders. Subject of research: features of anxiety and emotional self-regulation in children with various types of neurodevelopmental disorders. Research aim: a comprehensive study of the psycho-emotional development features of children with different forms of neurodevelopmental disorders to reveal the specifics of their emotional manifestations, particularly anxiety, and to develop methodological recommendations for parents to support and improve the psycho-emotional state of their children. Main research tasks: 1. Develop the theoretical foundations for studying the psycho-emotional development of children with neurodevelopmental disorders, clarify the psychological nature of the main concepts and categories related to this problem, and analyze modern scientific approaches to studying the psycho-emotional features of children with various forms of disorders. 2. Identify and investigate the features of anxiety manifestations in children with different forms of neurodevelopmental disorders, clarify the influence of biological, social, and pedagogical factors on the level of their anxiety, reveal the nature and specifics of emotional reactions related to anxiety, as well as behavioral manifestations accompanying elevated anxiety levels in these children. 3. Develop methodological recommendations for parents to support the psycho-emotional development of children, propose practical measures and correctional strategies to improve their emotional state and social adaptation, and substantiate the conditions for effective interaction between parents and specialists to ensure comprehensive child support. Practical significance of the research: the study lies in creating scientifically grounded recommendations for parents of children with neurodevelopmental disorders that will contribute to improving their psycho-emotional state, increasing their level of social adaptation, and enhancing their quality of life. The research findings can be applied in psychological practice, educational activities, and the social support of families raising children with special needs.
Керівник: Остополець Ірина Юріївна, кандидат психологічних наук, доцент , доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; психоемоційний розвиток; нейророзвиткові порушення; діти з особливими потребами; психокорекційні рекомендації; підтримка батьків; соціальна адаптація; psych-emotional development; neurodevelopmental disorders; children with special needs; psychocorrectional recommendations; parental support; social adaptation