Роль резильєнтності у взаємозв'язку між емоційними вимогами до роботи і вигоранням - Трет’якова, В. С. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Робота присвячена дослідженню ролі психологічної резильєнтності у зв’язку між емоційними вимогами до праці та професійним вигоранням. У теоретичному розділі було розглянуто поняття емоційної праці, емоційного дисонансу, емоційного виснаження, а також ресурсні моделі адаптації до професійного навантаження, зокрема JD-R модель. Особливу увагу приділено резильєнтності як особистісному ресурсу саморегуляції. У практичній частині проведено кількісне дослідження на вибірці з 58 респондентів соціономічних професій. Результати лінійної регресії підтвердили, що вищий рівень резильєнтності знижує вплив емоційних вимог на вигорання, виконуючи буферну функцію. Натомість медіаційний ефект виявився статистично незначущим.
Керівник роботи: Олефір Валерій Олександрович, доктор психологічних наук, доцент кафедри загальної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; резильєнтність; емоційне вигорання; емоційні вимоги; стрес; самоконтроль; resilience; emotional burnout; emotional job demands; stress; self-control