ХІІ Археологічний з’їзд і дослідження пам’яток мистецтва Харківщини - Павлова, Ольга Григорівна (Харків : Східно-регіональний центр гуманітарно-освітніх ініціатив, 2003)
Стаття аналізує роль цього визначного наукового форуму (1902 р.) у дослідженні пам’яток мистецтва регіону, висвітлює значення виставки церковної старовини та внесок харківських вчених у збереження культурної спадщини. Особлива увага приділяється виставці, організованій у межах з'їзду, де були представлені унікальні предмети мистецтва Слобожанщини, розкривається внесок діячів (Д. І. Багалій, Є. К. Рєдін та ін.) у формування мистецтвознавчої думки та каталогізацію старожитностей. Висвітлено питання охорони, атрибуції та систематизації пам'яток, що виникли під час підготовки до з'їзду.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects; мистецтвознавство; церковне мистецтво; християнське мистецтво; іконопис; Рєдін Єгор Кузьмович (1863-1908); Петров Микола Іванович (1840–1921); Сумцов Микола Федорович (1854-1922)